2014. november 29., szombat

Karácsonyi muffin

A recept megjelent a Kifőztük magazin decemberi számában.


Hozzávalók 12 db-hoz
1 tojás
5 dkg vaj
15 dkg porcukor
1 evőkanál kakaópor
20 dkg Mester süteményliszt
1 teáskanál sütőpor
2 dl tej
a krémhez:
10 dkg natúr sajtkrém
10 dkg mascarpone
5 dkg porcukor


A tojást a vajjal és a porcukorral habosra verjük. Hozzáadjuk a lisztet, a kakaóport, a sütőport és a tejet, jól kikeverjük. A muffintepsi mélyedéseit papírral kibéleljük, elosztjuk benne a tésztát. Előmelegített, 170 fokos sütőben fél óra alatt megsütjük.


A krém hozzávalóit habosra keverjük, habzsákba töltjük, és a süteményekre nyomjuk. A muffinokat tetszés szerint tovább díszíthetjük.


Püspökkenyér

Megjelent a Kifőztük magazin decemberi számában.



Hozzávalók 2 db 18 x 8 x 6 cm-es formához
3 tojás
10 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
10 dkg Mester süteményliszt
5 dkg mandulaliszt
1 csipet sütőpor
1 evőkanál olaj
5 dkg durvára vágott dió
5 dkg mazsola
5 dkg étcsokoládé
5 dkg birsalmasajt
a formához:
vaj
rizsliszt



A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a citromhéjat, majd lazán belekeverjük a sütőporral összevegyített lisztkeveréket meg a mandulalisztet, és az olajat is beleforgatjuk. Végül óvatosan belekeverjük a diót, a mazsolát, az apróra vágott étcsokoládét és a birsalmasajtot. A masszát a vajjal kikent, rizsliszttel megszórt formákba töltjük, és előmelegített, 160 fokos sütőben 45 percig sütjük.

Tipp: ebből az adagból egy nagyobb püspökkenyér- vagy őzgerincformában is készülhet a sütemény.

Tojáslikőr


Megjelent a Kifőztük magazin decemberi számában.



Hozzávalók
2 dl habtejszín
2 tojássárgája
10 dkg porcukor
1 teáskanál vaníliakivonat
2 dl fehér rum



A tejszínt felforraljuk, a tojássárgáját a porcukorral habosra verjük. Folyamatosan tovább keverve hozzáadjuk a forró tejszínt. Vaníliakivonattal ízesítjük, majd belekeverjük a rumot is. Csinos üvegbe töltjük, hűtőben tároljuk. 2 hétig eláll.

2014. november 23., vasárnap

Cupcake csokoládékrémmel


Hozzávalók:
3 tojás
12 dkg vaj
12 dkg porcukor
15 dkg Mester süteményliszt
70 ml tej
1 kávéskanál vanília kivonat
1 teáskanál sütőpor
csipet só
A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A vajat a porcukorral és a tojások sárgájával kikeverjük, beletesszük a lisztkeveréket, sütőport, vanília kivonatot és sót, és ezekkel is jól kikeverjük, végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérje habot. A muffin-sütő mélyedéseit papírral kibéleljük, kb. kétharmad részig töltjük a tésztával. 170 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük.

A krémhez:
2 tojás
10 dkg cukor
1 evőkanál kakaópor
5 dkg 70%-os kakaótartalmú étcsokoládé
10 dkg vaj

Az egész tojásokat a cukorral kihabosítjuk, gőz fölött csípősre főzzük. A tűzről levéve belekeverjük az apróra vágott étcsokoládét és a kakaóport, addig keverjük kézi habverővel, amíg a csokoládé teljesen felolvad. Egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap a krémet habosra keverjük a szobahőmérsékletű vajjal. A krémmel díszítjük a muffinokat.


2014. november 21., péntek

Birsalmasajt - ahogy anyukám készíti



Hozzávalók: 
birsalma
cukor
(1 kg gyümölcshöz 80 dkg cukrot számítunk)


A szép, érett, egészséges birsalmákat negyedekbe vágjuk, magházuktól megtisztítjuk, héjával együtt kevés forró vízben puhára főzzük. Szűrőkanállal kiszedjük, szitán vagy paradicsompasszírozón áttörjük. Az áttört gyümölcsöt lemérjük és 1 kg anyagra számítva 80 dkg cukor kimérünk. Az áttört gyümölcsöt - cukor nélkül - addig főzzük, míg olyan sűrű nem lesz, hogy kavarás közben a lábos alját láthatjuk. Hozzáadjuk a cukrot és gyors tűznél - állandóan kevergetve - addig főzzük, amíg hideg porcelántálba cseppentve, a teteje bebőrösödik. Vízzel kiöblített formákba öntjük, másnap zsírpapírra kiborítjuk, és száraz helyen szikkasztjuk.


2014. november 7., péntek

Sajtos pulykahúsos spagetti

A recept megjelent a Kifőztük magazin novemberi számában. Az újság ingyenesen letölthető.


Hozzávalók:
30 dkg gluténmentes spagettitészta (Schar)
50 dkg darált pulyka- vagy csirkemell
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
10 dkg reszelt sajt
4 tojás
3 dl tejföl vagy tejszín
só, őrölt bors




Az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, beletesszük a darált húst, sóval, borssal fűszerezzük, és fedő alatt puhára pároljuk, végül kicsit lepirítjuk. A tejfölt/tejszínt, a tojásokat és a reszelt sajtot összekeverjük, megsózzuk, és beleforgatjuk a sós vízben kifőzött tésztát. Kivajazott kerámia vagy jénai tálba tesszük a spagetti felét, ráhelyezzük a húst, majd betakarjuk a megmaradt tésztával. Előmelegített, 200 fokos sütőben 10-15 percig sütjük, amíg a teteje kicsit megpirul.

Cupcake


A recept megjelent a Kifőztük magazin novemberi számában. Az újság ingyenesen letölthető.

Hozzávalók:
3 tojás
12 dkg vaj
12 dkg porcukor
5 dkg gesztenyeliszt
5 dkg rizsliszt
5 dkg kukoricakeményítő
70 ml tej
1 kávéskanál vanília kivonat
1 teáskanál sütőpor
csipet só

A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A vajat a porcukorral és a tojások sárgájával kikeverjük, beletesszük a liszteket és a keményítőt, sütőport, vanília kivonatot és sót, és ezekkel is jól kikeverjük, végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérje habot. A muffin-sütő mélyedéseit papírral kibéleljük, kb. kétharmad részig töltjük a tésztával. 170 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük.


A krémhez:
2 dl tej
12 dkg kristálycukor
40 gr kukoricakeményítő vagy gluténmentes pudingpor
1 tojás
15 dkg vaj
ételfesték
  
A tejet a cukor felével meglangyosítjuk. Kb. 50 ml tejet a keményítővel és az egész tojással kikeverjük. A maradék tejet felforraljuk, majd folyamatosan kevergetve beleöntjük a tojásos keveréket, és sűrűre főzzük. A tűzről levéve belekeverjük a maradék cukrot. Letakarva kihűtjük, majd hűtőbe tesszük. A kihűlt krémet kihabosítjuk a szobahőmérsékletű vajjal. Ízlés szerint egy kevés ételfestékkel színezhetjük. A krémet habzsákba szedjük, és ezzel díszítjük a süteményeket. Tehetünk még rá apró marcipán díszeket vagy cukorgyöngyöket is.


2014. november 2., vasárnap

Túrós pogácsa


Megjelent a Kifőztük magazin 2014. novemberi számában.

Hozzávalók:

25 dkg Mester süteményliszt      

25 dkg túró

20 dkg vaj

1 kávéskanál só

A tetejére:

1 tojás

vegyes magkeverék (szezámmag, lenmag, napraforgómag, tökmag)
 
A hozzávalókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, pihentetés nélkül ujjnyi vastagra nyújtjuk. Tetejét felvert tojással megkenjük, magokkal megszórjuk. Apró pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a teteje pirulni kezd.

2014. november 1., szombat

Kakaós kuglóf

A recept megjelent a Kifőztük magazin novemberi számában. Az újság ingyenesen letölthető.


Hozzávalók:
30 dkg Schar MixB

5 dkg porcukor

2 dkg élesztő

2 dl tej

2 tojás sárgája

5 dkg vaj

egy csipet só

1 csomag vaníliás cukor

2 dkg kakaópor
A tejet meglangyosítjuk, 2 evőkanálnyi tejet félreteszünk. A tejbe belekeverünk egy kávéskanál cukrot és az élesztőt. A puha vajat a többi cukorral, a vaníliás cukorral és a tojások sárgájával habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztkeveréket, pici sót és az élesztős tejet is, és jól kikeverjük. A tésztát elfelezzük, és az egyik felébe belekeverjük a kakaóport és a maradék 2 evőkanál tejet.


Kivajazott kuglófsütő formába evőkanállal felváltva teszünk a világos és a kakaós tésztából. Letakarva szobahőmérsékleten fél óráig kelesztjük. Előmelegített 180 fokos sütőben 35 percig (tűpróbáig) sütjük. Vaníliás porcukorral megszórva tálaljuk.