2017. március 15., szerda

Szülinapi répatorta és muffin

A recept a Kifőztük magazin 7. születésnapjára készült.


Hozzávalók 16 cm-es tortához és 12 muffinhoz
30 dkg sárgarépa
20 dkg porcukor
10 dkg darált mandula
10 dkg darált dió
10 dkg rizsliszt
5 dkg kukoricakeményítő
6 tojás
5 dkg puha vaj
2 teáskanál sütőpor
1 citrom reszelt héja
1 csipet fahéj

a krémhez:
50 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
2 dl tejszín

a díszítéshez:
10 dkg étcsokoládé
1 teáskanál olaj
cukorgyöngy


A tojássárgáját a vajjal és a porcukorral kihabosítjuk. Hozzáadjuk a reszelt sárgarépát, a diót és a mandulát. Simára keverjük a rizsliszttel, a keményítővel és a sütőporral. A citromhéjjal és fahéjjal ízesítjük, majd beleforgatjuk a keményre vert tojáshabot. A tészta felét papírkapszlikkal bélelt muffin tepsibe, másik felét a sütőpapírral bélelt tortaformába töltjük. 170 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük. (Tűpróba!) A kihűlt tésztát 3 lapra vágjuk.


A krémhez a mascarponét a tejszínnel és a porcukorral jól kihabosítjuk. A tortát betöltjük a krém 2/3-ával, a maradék krémmel a muffinokat díszítjük.
A csokoládét az olajjal megolvasztjuk, és a torta tetejére csorgatjuk. Cukorgyönggyel díszítjük.


Háttér: http://www.fotohatterek.hu/
Tortatál: http://www.thevintagemarket.eu/


2017. március 13., hétfő

Gombás csirkemell kukoricás rizzsel

A recept megjelent a Kifőztük februári számában.


Hozzávalók
4 csirkemellfilé
50 dkg gomba
12 vékony szelet füstölt, húsos szalonna
1 vöröshagyma
5 dkg reszelt sajt
1 tojás
2 evőkanál olaj
frissen őrölt bors
a körethez:
25 dkg basmati rizs
45 dkg fagyasztott csemegekukorica
1 evőkanál olaj
2 kávéskanál só


A gombát megtisztítjuk és szeletekre vágjuk. Kevés olajon a megpucolt és apróra vágott hagymát megdinszteljük. Hozzáadjuk a gombát, sóval, borssal ízesítjük, és puhára pároljuk.
A csirkemellet lapjában félig bevágjuk, kiterítjük, kiklopfoljuk, majd sózzuk. A langyosra hűlt gombához keverjük a tojást és a sajtot. A gombás ragut a hússzeleteken egyenletesen elosztjuk, majd szorosan felcsavarjuk, végül mindegyiket körbetekerjük szalonnaszeletekkel. Forró serpenyőben, kevés olajon körbepirítjuk, majd tepsire szedjük. Alufóliával letakarjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.
Közben a rizst kevés olajon megpirítjuk, felöntjük 1/2 l forró vízzel, beleszórjuk a kukoricát is, majd sózzuk, és fedő alatt puhára pároljuk.

A megsült húsokat 2 cm vastag szeletekre vágjuk, és a kukoricás rizzsel körítve tálaljuk.


2017. március 6., hétfő

Kókusztekercs

A recept megjelent a Kifőztük februári számában.


Hozzávalók:
38 dkg gluténmentes kakaós keksz
5 dkg porcukor
5 dkg olvasztott vaj
2 evőkanál rum
kb. 2 evőkanál tej
a krémhez:
15 dkg puha vaj
10 dkg porcukor
3 dkg gluténmentes kókuszreszelék
a formázáshoz:
kb. 2 evőkanál gluténmentes kókuszreszelék


A kekszet késes aprítóban finomra őröljük, majd a többi hozzávalóval összekeverjük. (Annyi tejet adunk hozzá, hogy gyúrható massza legyen belőle.) Kókuszreszelékkel megszórt folpackon kb. 1/2 cm vékony téglalappá nyújtjuk. A krém hozzávalóit simára keverjük, és egyenletesen a kekszes alapra kenjük. Szorosan feltekerjük, és a fóliába csomagoljuk. Hűtőben tároljuk, majd 1/2 cm-es szeletekre vágva tálaljuk.




2017. március 2., csütörtök

Túrós pogácsa

A recept megjelent a Kifőztük februári számában.


Hozzávalók
25 dkg gluténmentes kenyérlisztkeverék
25 dkg túró
20 dkg vaj
1 kávéskanál só
a tetejére:
1 tojás
1 evőkanál szezámmag


A hozzávalókat sima tésztává gyúrjuk. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, a tetejét felvert tojással lekenjük, és szezámmaggal megszórjuk. 3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.


Háttér: http://www.fotohatterek.hu/