2018. február 16., péntek

Karamellás torta

A recept megjelent a Kifőztük januári számában.


Hozzávalók 18 cm-es tortához
6 tojás
6 evőkanál cukor
5 evőkanál barna rizsliszt
2 evőkanál kukoricakeményítő
a krémhez:
1 doboz sűrített-tej-konzerv (380 g)
20 dkg puha vaj
a díszítéshez:
3 dkg pattogatni való kukorica
5 dkg finom szemcséjű kristálycukor


A tojásfehérjét elkezdjük verni. Hozzáadjuk a cukrot, és addig járatjuk a gépet, amíg fényes, kemény habot nem kapunk. Belekeverjük a tojások sárgáját is, majd óvatosan beleforgatjuk a keményítővel összeszitált rizslisztet. A tésztát 2 részre osztjuk, 2 sütőpapírral bélelt tortaformába töltjük, majd 170 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük. Miután kihűltek a piskóták, lapjában mindkettőt kettévágjuk, így 4 tortalapot kapunk.


A sűrített tejet – a dobozában – 2 óráig főzzük annyi vízben, amennyi ellepi. Kihűtjük, majd 2 evőkanálnyi krémet félreteszünk a díszítéshez, a többit kihabosítjuk a vajjal. Betöltjük a tortát, és kívülről is bevonjuk vele. Néhány órára hűtőbe tesszük. A félretett karamellkrémet kicsit meglangyosítjuk, habzsákba szedjük, majd a kész torta szélére csorgatjuk úgy, hogy az oldalán is lefolyjon.


A kukoricát kipattogtatjuk, és a torta tetejére halmozzuk. A cukrot vastag falú lábasban karamellizáljuk, majd a pop-corn tetejére csorgatjuk.



Nincsenek megjegyzések: