Hozzávalók
6 db 1,5 dl-es pohárhoz
35 dkg
gluténmentes süteményliszt (Mester süteményliszt)
1 tojás
5 dkg
porcukor
15 dkg
vaj
1 dl
langyos tej
1 dkg
friss élesztő
1 csipet
sütőpor
1 csipet
só
a
töltelékhez:
12 dkg
darált dió
12 dkg
porcukor
20 dkg
házi sárgabaracklekvár
a mázhoz:
10 dkg
étcsokoládé
1
teáskanál olaj
a
vaníliakrémhez:
6 dl tej
4
tojássárgája
2
teáskanál gluténmentes étkezési keményítő
8 dkg
cukor
2 dkg vaj
1
teáskanál vaníliakivonat
Az
élesztőt a tejben kevés cukorral felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk,
hozzáadjuk az élesztőt, a cukrot, a tojást, a sütőport, a sót, és jól
összedolgozzuk. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, mindegyiket kb. 25 x 35
cm-es lappá nyújtjuk. Az egyiket megkenjük lekvárral, majd meghintjük a darált
dió és a porcukor keverékének felével. Ráhelyezzük a második lapot, és azt is
ugyanígy töltjük. A harmadikkal betakarjuk a süteményt. 1 órát kelesztjük, a
tetejét villával megszurkáljuk, és 170 fokra előmelegített sütőben 1/2 óra
alatt egyenletes világosbarna színűre sütjük.
A mázhoz
a csokoládét az olajjal megolvasztjuk, és a kihűlt sütemény tetején
egyenletesen elkenjük.
A krémhez
a tojássárgáját a cukorral, a keményítővel és kb. 2 dl tejjel simára keverjük.
A többi tejet felforraljuk. Vékony sugárban beleöntjük a tojásos elegyet,
folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. A tűzről levéve beledolgozzuk a vajat.
Langyosra hűtjük, majd hozzáadjuk a vaníliakivonatot is.
A
zserbóból hosszúkás szeleteket vágunk. A poharakba 2-2 szelet süteményt
teszünk, majd a kelyhet feltöltjük vaníliakrémmel. A tetejüket néhány szelet
zserbóval díszítjük. A desszertet behűtve tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése