Macaront karácsonyi fűszerezéssel süthetünk akár ajándékba is.
Hozzávalók
15 dkg
mandulaliszt
15 dkg
porcukor
11 dkg
tojásfehérje (kb. 4 közepes tojásból)
15 dkg
finom szemcséjű kristálycukor
38 ml víz
ételfesték
(elhagyható)
a
krémhez:
1 dl
habtejszín
10 dkg
étcsokoládé (70% kakaótartalmú)
1
evőkanál méz
1
kávéskanál vaníliakivonat
1
kávéskanál őrölt fahéj
1
teáskanál rum
A
macaronhoz a tojásfehérjét sütés előtt néhány napig lefedve hűtőben
pihentetjük.
A
mandulalisztet meg a porcukrot átszitáljuk, és 55 g tojásfehérjével jól
összedolgozzuk. A kristálycukrot a vízzel felforraljuk, majd 118 fokosra
melegítjük. Közben a maradék tojásfehérjét félkemény habbá verjük. Vékony
sugárban belecsorgatjuk a cukorszirupot, és tovább habosítjuk. Habverővel addig
keverjük, amíg teljesen ki nem hűl. Végül kevéske ételfestékkel színezhetjük.
A
tojáshab harmadát a mandulás keverékhez vegyítjük. Ezután a többi habot is
hozzáadva addig keverjük-simítjuk, amíg a spatuláról vastagon, szalagszerűen
folyik le a massza. Sima végű habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt
sütőlemezre kb. 3 cm átmérőjű korongokat nyomunk belőle. Mintegy 1/2 óráig
szobahőmérsékleten hagyjuk pihenni, amíg a tetejük bőrösödni nem kezd. 155
fokra előmelegített, légkeveréses sütőben a macaronokat 10 perc alatt
megsütjük, közben a sütőajtót fakanállal kitámasztjuk. A kész korongokat pár
perc múlva óvatosan leválasztjuk a sütőpapírról.
A krémhez
a csokoládét a tejszínnel teljesen összeolvasztjuk, és 1 éjszakára hűtőbe
tesszük. Másnap a masszát kihabosítjuk, a többi hozzávalóval ízesítjük.
Habzsákba szedjük, és megtöltjük a macaronokat. További 1 éjszakát a hűtőben
pihentetjük, majd tálalhatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése