2019. november 3., vasárnap

Leopárd kalács

A recept megjelent a Kifőztük októberi számában.


Hozzávalók 30×10 cm-es sütőformához
a világos tésztához:
28 dkg Szafi Free világos puha kenyér lisztkeverék
5 dkg Szafi Reform eritrit
4 dkg Burg almaecet
1 csipet só
3,4 dl langyos víz

a sötét tésztához:
13 dkg Szafi Free ropogós kérgű hajdinás házikenyér lisztkeverék
3 dkg Szafi Reform eritrit
1 evőkanál Szafi Reform holland kakaópor
1,5 dkg Burg almaecet
1 csipet só
16 dkg langyos víz

a világosbarna tésztához:
13 dkg Szafi Free ropogós kérgű hajdinás házikenyér lisztkeverék
3 dkg Szafi Reform eritrit
1 púpozott teáskanál Szafi Reform instant kávé
1,5 dkg Burg almaecet
1 csipet só
16 dkg langyos víz

a formázáshoz:
kevés Szafi Free világos puha kenyér lisztkeverék

a kenéshez:
Szafi Reform kókuszolaj



A háromféle tésztát külön-külön készítjük el. Mindegyik esetlen a langyos vízben elkeverjük az eritritet, a sót és az almaecetet – a világosbarna tésztánál a kávét is –, majd hozzáadjuk a lisztkeveréket – a sötét tésztához a kakaót is –, és alaposan összekeverjük a tésztát. 


A kakaóst 10-12 részre osztjuk, mindegyiket a sütőforma hosszának megfelelő rúddá sodorjuk. A világos és a világosbarna tésztát a forma hosszának megfelelő szélességű, vékony téglalapokká nyújtjuk, és a világos lapra helyezzük a világosbarnát. A szélére teszünk 1 kakaós rudat, a tésztába tekerjük, majd elvágjuk mellette a tésztát, tehát olyan rudat kapunk, ami kakaós, világosbarna és világos rétegből áll. 


A leírtak szerint addig folytatjuk a rudak készítését, amíg az összes tészta el nem fogy. A sütőformában egymás mellé és egymás tetejére rakosgatjuk a rudakat. A kalács tetejét kókuszolajjal lekenjük, majd 200 fokra előmelegített sütőben 70 perc alatt megsütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.


Nincsenek megjegyzések: