2014. október 11., szombat

Gluténmentes magvas koszorú

Megjelent a Kifőztük Magazin 2014. októberi számában. A www.kifoztuk.hu linkre kattintva az újság regisztráció után letölthető.

Hozzávalók:
25 dkg gluténmentes kenyérliszt keverék (Nutri Free Mix per Pane+OldMillers Special)
1 evőkanál burgonyapehely
1 teáskanál útifű maghéj
1 dkg friss élesztő
1 dl tej
1,5 dl víz
1 kávéskanál cukor
1 kávéskanál só
1 evőkanál olaj
A tetejére:
1 evőkanál olaj
szezámmag, fekete szezámmag, fenyőmag ízlés szerint

A tészta hozzávalóit keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a langyos tejet és vizet is, majd robotgép dagasztóspiráljával jól kidolgozzuk. Letakarva 15 percig pihentetjük. A tálból deszkára kitéve óvatosan átgyúrjuk. A tésztát két részre osztjuk és gömbölyítjük. Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük. Majd újból finoman átgyúrjuk, két darab kb. 50 cm hosszú rudat formázunk, majd a két rudat összesodorjuk, és koszorú alakra formázzuk. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük, tetejét vékonyan olajjal megkenjük, és magokkal megszórjuk. Konyharuhával lazán letakarva duplájára kelesztjük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük, a sütő aljába kicsi fémedénybe vizet teszünk, hogy gőz képződjön. A koszorút 20 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve rácsra téve kihűtjük.
Formázási ötlet a Limara Péksége könyvből.
 

Nincsenek megjegyzések: