2017. december 19., kedd

Karácsonyi kalács (Mákos-túrós-diós kalács)

Karácsonyi kalácsunk a kelt tésztákhoz legjobb Nutri free mix per Pane-ból készült.
A recept megjelent a Nutri Free weboldalán.


Hozzávalók:
30 dkg NUTRI Free mix per Pane
5 dkg porcukor
5 dkg olvasztott vaj
1 tojás sárgája
2 dl langyos tej
1,5 dkg élesztő
1 csipet só

A máktöltelékhez:
6 dkg darált mák
5 dkg porcukor
1 dl tej
1 citrom reszelt héja

A diótöltelékhez:
10 dkg darált dió
6 dkg porcukor
0,5 dl tej

A túrótöltelékhez:
10 dkg túró vagy ricotta
5 dkg porcukor
1 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja
1 kávéskanál vanília kivonat

Továbbá:
kevés NUTRI Free mix per Pane a formázáshoz
kevés olaj a kenéshez
ízlés szerint porcukor a tálaláshoz

Először a töltelékeket készítjük el. A darált mákot, a porcukrot és a citromhéjat összekeverjük, felöntjük a tejjel és néhány perc alatt összefőzzük. A diótölteléket is hasonlóan készítjük el, majd mindkettőt kihűtjük. A túrót, a porcukorral és a tojás sárgájával habosra keverjük, a citromhéjjal és a vaníliakivonattal ízesítjük. Mindhárom tölteléket habzsákba szedjük.


A NUTRI Free mix per Pane-t tálba mérjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót, és a tetejére morzsoljuk az élesztőt is. Összekeverjük, majd jól kidolgozzuk a tésztát, ezután 15 percig pihentetjük. Majd finoman átgyúrjuk és 4 részre osztjuk, egyesével gömbölyítjük. 


NUTRI Free mix per Pane-val szórt munkalapon a sütőforma méreténél kicsit nagyobb lapokká nyújtjuk. 


Az első lapot a sütőpapírral bélelt formába helyezzük, és mindhárom töltelékből 1-1 hosszú csíkot nyomunk a tésztára, betakarjuk a következő tésztalappal, majd erre is csíkokat nyomunk, csak más sorrendben, mint az előzőnél. Ugyan így töltjük az utolsó réteget is, majd betakarjuk az utolsó lappal.


Langyos helyen egy óráig kelesztjük. Tetejét megszurkáljuk és olajjal lekenjük. 


180 fokra előmelegített sütőben 50 perc alatt megsütjük. 


Rácsra téve hagyjuk kihűlni. 


Tálaláskor porcukorral megszórhatjuk.


Nincsenek megjegyzések: