2019. április 19., péntek

Nyuszis macaron


A recept Gesztenye receptje alapján készült.


Hozzávalók:
8 dkg tojásfehérje
2,5 dkg finomszemcséjű kristálycukor
10 dkg darált mandula
10 dkg porcukor
10 dkg finomszemcséjű kristálycukor
3,5 dkg víz
fehér ételfesték (elhagyható)

A csokikrémhez:
1 dl tejszín
10 dkg étcsokoládé
2 dkg vaj
4 dkg porcukor

A díszítéshez:
ételfesték toll
rózsaszín ételfesték por


A tojásokat kettéválasztjuk, és a fehérjét jól záródó dobozban 4 napig a hűtőben pihentetjük.
A felhasználás napján hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni.
A darált mandulát és a porcukrot átszitáljuk, majd összekeverjük 4 dkg tojásfehérjével.
A 10 dkg kristálycukrot a vízzel felforraljuk, és 118 fokos sziruppá főzzük. Közben a maradék tojásfehérjét a 2,5 dkg cukorral elkezdjük felverni. Vékony sugárban hozzácsorgatjuk a cukorszirupot, miközben tovább habosítjuk. Végül alacsonyabb fokozaton tovább keverjük, míg a tojáshab majdnem teljesen kihűl.


A tojáshabot több részletben a mandulás masszához keverjük, majd szilikon spatulával még tovább keverjük/simítjuk, míg a keverék a lapátról széles szalagban nem kezd lefolyni. Ezután habzsákba szedjük, és szilikon sütőlapra 4-5 cm magas nyuszi fejeket nyomunk. A sütőlapot a munkalaphoz ütögetjük, hogy az esetleges buborékok távozzanak. Szobahőmérsékleten hagyjuk kb. fél óráig száradni, hogy a teteje bőrösödni kezdjen.


150 fokra előmelegített sütőben, a sütőajtót fakanál nyelével kitámasztva, kb. 12-13 perc alatt megsütjük. A sütőlapon hagyjuk kihűlni, majd óvatosan leválasztjuk a formákat a sütőlapról.


Minden második lapocskára megfestjük a nyuszi arcot. Közben elkészítjük a csokikrémet, melyhez a hozzávalókat összeolvasztjuk, és néhány óraára hűtőbe tesszük. Ezután habverővel kihabosítjuk, habzsákba szedjük, és betöltjük a macaronokat. Hűtőben tároljuk.


Nincsenek megjegyzések: