2019. július 26., péntek

Túrómousse mangó betéttel



Hozzávalók egy 16x16x5 cm-es felhő alakú formához:
25 dkg túró
25 dkg mascarpone
10 dkg porcukor
2 dl tejszín
0,5 dl tej
3 lap zselatin
1 kávéskanál vanília kivonat
reszelt citromhéj

A mangó betéthez:
2 dl Szafi Free mangós gyümölcsvelő
4 dkg cukor
5 gr pektin

A piskótához:
1 tojás
1 evőkanál cukor
1 evőkanál barna rizsliszt
1 teáskanál kukorica keményítő

A glazúrhoz:
45 ml víz
3 dkg méz
5 dkg sűrített tej
2 lap zselatin
65 gr fehércsokoládé
fehér, zöld, sárga ételfesték

A díszítéshez:
csokigolyó, macaron, cukorgyöngy
bársony spray


Először a mangó betétet készítjük el, melyhez a mangóvelőben elkeverjük a cukrot és a pektint. Kevergetve felforraljuk, majd langyosra hűtjük. Fóliával kibélelt 16 cm átmérőjű kerek formába töltjük, és egy éjszakára fagysztóba tesszük.


A piskótához a tojás fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd beleforgatjuk a tojás sárgáját, végül az átszitált rizslisztet és a keményítőt. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre kb. 16x16 cm-es négyzet alakú lappá kenjük a piskóta tésztát. 170 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük, majd kihűtjük.


A mascarpone-t a porcukorral habosra keverjük. Az áttört túrót a reszelt citromhéjjal és a vaníliakivonattal összekeverjük. A tejszínt kemény habbá verjük. A zselatinlapokat pár percre hideg vízbe áztatjuk, kicsavarjuk, majd feloldjuk a forró tejben. A zselatinos tejet a túrókrémbe keverjük. Ezután hozzáadjuk a mascarpone-s krémet, majd a tejszínhabbal lazítjuk.


A krém felét a szilikon formába töltjük, ráhelyezzük a mangó betétet, majd befedjük a maradék krémmel. A tetejére helyezzük a méretre vágott piskótát. A mousse és a piskóta pontosan töltse ki a formát. Lefóliázva egy éjszakára mélyhűtőbe tesszük.


A glazúrhoz a vízben elkevert mézet és sűrített tejet felforraljuk. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, majd kicsavarva feloldjuk a forró folyadékban. Ezután a glazúr alapanyagot a darabolt fehércsokira öntjük, 1-2 perc után botmixerrel homogenizáljuk, majd átszűrjük. 1 napig letakarva hűtőben tároljuk.


Másnap a mousse-t a formából kifordítjuk.


A nagyobbik részét bársony spray-vel fújva díszítjük. A glazúrt mikróban 28 fokosra melegítjük, ételfestékkel színezhetjük, majd a torta egyik csücskére csorgatjuk, a felesleget hagyjuk lefolyni. A tetejét tovább díszíthetjük csokigolyóval, cukorgyöngyökkel, macaronnal.


Tálalásig hűtőben tároljuk.


Nincsenek megjegyzések: