2014. július 7., hétfő

Macaron

Mostanában többször is készült macaron nálunk. Mindig nagy sikere van. Újból összefoglalom a receptet az utóbbi idők tapasztalatai alapján.


3-4 nappal a készítés előtt 3 nagyobb tojást kettéválasztok, és a tojásfehérjéket zárható edényben a hűtőszekrényben tartom.


15 dkg mandulalisztet és 15 dkg porcukrot átszitálok, és összekeverem, majd belekeverek 55 gr tojásfehérjét is, és félreteszem.
15 dkg finomszemű kristálycukrot 38 ml vízzel 120 fokra felmelegítem.
Közben a maradék 55 gr tojásfehérjét habbá verem, és a forró cukorszirupot apránként hozzáadva tovább verem, egészen addig, míg a tojáshab ki nem hűl. Ekkor teszek bele egy pici por- (esetleg gél-) állagú ételfestéket.


A tojáshab egyharmadát a mandulás keverékhez adom, és jól összekeverem. Majd habkártyával a többi habot is belekeverem. Sima csőrős, nagyobb lyukú habzsákba töltöm, és szilikonos sütőpapírral bélelt sütőlemezre, 3 cm nagyságú köröket nyomok a masszából. Szobahőmérsékleten fél-egy órát pihentetem, amíg bőrösödni nem kezd a teteje.
160 fokra előmelegített légkeveréses sütőben, 10 percig sütöm úgy, hogy közben résnyire kitámasztom a sütő ajtaját. Akkor készült el , ha egy macaront picit megemelve, elválik a sütőpapírtól. Ha kicsit kihűlt, akkor érdemes leszedni a papírról.

Krém:
1 dl tejszín
10 dkg apróra vágott 70% kakaótartalmú étcsokoládé
2 dkg vaj
4 dkg porcukor
A krém hozzávalóit összemelegítem, amíg minden szépen egybe nem olvad, majd hűtőbe teszem. Teljes kihűlés után kihabosítom és habzsákból töltöm össze a macaronokat.
A kész macaronnak jót tesz, ha egy éjszakát áll a hűtőben.

Nincsenek megjegyzések: