2015. december 8., kedd

Karácsonyi macaron

A recept megjelent a Kifőztük decemberi számában.
Macaront karácsonyi fűszerezéssel süthetünk akár ajándékba is.


Hozzávalók
15 dkg mandulaliszt
15 dkg porcukor
11 dkg tojásfehérje (kb. 4 közepes tojásból)
15 dkg finom szemcséjű kristálycukor
38 ml víz
ételfesték (elhagyható)

a krémhez:
1 dl habtejszín
10 dkg étcsokoládé (70% kakaótartalmú)
1 evőkanál méz
1 kávéskanál vaníliakivonat
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 teáskanál rum


A macaronhoz a tojásfehérjét sütés előtt néhány napig lefedve hűtőben pihentetjük.
A mandulalisztet meg a porcukrot átszitáljuk, és 55 g tojásfehérjével jól összedolgozzuk. A kristálycukrot a vízzel felforraljuk, majd 118 fokosra melegítjük. Közben a maradék tojásfehérjét félkemény habbá verjük. Vékony sugárban belecsorgatjuk a cukorszirupot, és tovább habosítjuk. Habverővel addig keverjük, amíg teljesen ki nem hűl. Végül kevéske ételfestékkel színezhetjük.
A tojáshab harmadát a mandulás keverékhez vegyítjük. Ezután a többi habot is hozzáadva addig keverjük-simítjuk, amíg a spatuláról vastagon, szalagszerűen folyik le a massza. Sima végű habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt sütőlemezre kb. 3 cm átmérőjű korongokat nyomunk belőle. Mintegy 1/2 óráig szobahőmérsékleten hagyjuk pihenni, amíg a tetejük bőrösödni nem kezd. 155 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben a macaronokat 10 perc alatt megsütjük, közben a sütőajtót fakanállal kitámasztjuk. A kész korongokat pár perc múlva óvatosan leválasztjuk a sütőpapírról.


A krémhez a csokoládét a tejszínnel teljesen összeolvasztjuk, és 1 éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap a masszát kihabosítjuk, a többi hozzávalóval ízesítjük. Habzsákba szedjük, és megtöltjük a macaronokat. További 1 éjszakát a hűtőben pihentetjük, majd tálalhatjuk.


Nincsenek megjegyzések: