2016. január 2., szombat

Epres rizstorta Zila formában

Már megint erős késztetést éreztem a Zila tortaforma használatára.
Katucikonyha rizstorta receptje jött velem szembe, amikor keresgéltem. Már megint nem kellett csalódnom.


Hozzávalók egy 12 szeletes Zila tortaformához:
A piskótához:
2 tojás
2 evőkanál cukor
2 evőkanál rizsliszt
1 evőkanál keményítő
2,5 dkg vaj

A tojás fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. A tojások sárgáját és az olvasztott vajat is belekeverjü. Majd beleforgatjuk a rizslisztet és a keményítőt is. Sütőlemezre sütőpapírt terítünk, erre helyezzük az 1 cm magas tortakarikát. Egyenletesen elsimítjuk benne a piskótamasszát. 170 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.

A rizskrémhez:
1 dl víz
2,5 dl tej
10 dkg kerekszemű rizs
8 dkg cukor
1,5 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
20 gr zselatin
80 ml tejszín

A rizst a vízben feltesszük főzni. Amikor a vizet magába szívta, felöntjük a forró tejjel. Néha megkevergetve addig főzzzük, míg az összes tejet magába szívja. A végén belekeverjük a cukrot, vaníliás cukrot, citromhéjat és a vajat. Félretesszük hűlni.
80 ml tejszínben elkeverjük a zselatint, és kevergetve felforrósítjuk. Kisebb adagokban hozzáadjuk a tejberizst, és közben mindannyiszor jól elkeverjük, majd teljesen kihűtjük.



A sárgakrémhez:
12 dkg porcukor
3 tojás sárgája
3 dl tej
3 dkg keményítő
2,5 dl tejszín

A porcukrot a tojássárgákkal habosra keverjük, hozzáadjuk a keményítőt és a tejet. Majd állandóan kevergetve sűrűsödésig főttük. Ezután kihűtjük.
A zselatinos rizst összekeverjük a sárgakrémmel, majd beleforgatjuk a felvert tejszínt is.

A Zila formát olajjal vékonyan kifújjuk. Beleöntjük a krémet, majd ráhelyezzük a piskóta lapot. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Az eperszószhoz:
40 dkg fagyasztott eper
15 dkg cukor
2 teáskanál keményítő

Az epret a cukorral összeforraljuk. A keményítőt kevés hideg vízzel kikeverjük, majd besűrírjük vele az eperszószt. Langyosra hűtjük.
A tortát megfordítjuk, a szilikonformát óvatosan leválasztjuk. Az üregekbe töltjük az eperszószt. Tejszínhabbal díszíthetjük.


Nincsenek megjegyzések: