2016. szeptember 9., péntek

Gluténmentes kovászos kenyér

A recept megjelent a Kifőztük szeptemberi számában.


Hozzávalók a gluténmentes kovászhoz:
Naturbit Alfa-Mix glutén- és búzamentes lisztkeverék
rizsliszt

2 evőkanál rizslisztet és 2 evőkanál lisztkeveréket kb. 1/2 dl vízzel befőttesüvegben simára keverünk. Szobahőmérsékleten hagyjuk, amíg a kovász dolgozni nem kezd. Mindennap hozzáadunk még 1-1 evőkanál rizslisztet és lisztkeveréket, valamint 30-40 ml vizet. Minden alkalommal jól összekeverjük. 5-7 nap után már „megmutatkozik” a kovász: a szaga kissé savanykás, az állaga buborékos lesz, és növekszik a térfogata is; ezután már hűtőben tároljuk. 1 héten 2-szer ezután is „megetetjük”, utána 1 órát hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni. Minél érettebb a kovász, annál jobb lesz a kenyér. Sütéskor kiveszünk belőle, a többit tovább etetjük.


Hozzávalók az előkenyérhez:
10 dkg gluténmentes kovász
1 evőkanál Naturbit Alfa-Mix glutén- és búzamentes lisztkeverék
1 evőkanál rizsliszt

A kovászt a lisztekkel és kb. 30 ml vízzel simára keverjük. Letakarva, szobahőmérsékleten 1/2 napig állni hagyjuk.


További hozzávalók a kenyérhez:
20 dkg Naturbit Alfa-Mix glutén- és búzamentes lisztkeverék
6 dkg Mimen tápiókakeményítő
1 teáskanál Naturbit psyllium rostőrlemény
1 evőkanál kókuszolaj
1 kávéskanál só


A rostőrleményt 2,5 dl vízben elkeverjük, majd a többi hozzávalóval együtt az előkenyérhez adjuk. A tésztát jól kidolgozzuk. Rizsliszttel szórt munkalapon óvatosan átgyúrjuk, és gömbölyűre formázzuk. Fejjel lefelé rizsliszttel meghintett kelesztőkosárba tesszük, és konyharuhával letakarva 6-8 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A sütőt a vaslábassal együtt 220 fokra előmelegítjük. A megkelt cipót óvatosan sütőpapírra fordítjuk. A tetejét bevágjuk, majd a sütőpapírral együtt a vaslábasba emeljük. Fedő alatt 30 percig, majd fedő nélkül további 5 perc alatt ropogósra sütjük. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.


Felhasznált alapanyagok: http://www.kenyersutes.hu/


Nincsenek megjegyzések: