2018. február 18., vasárnap
Gőzgombóc
Hozzávalók 4 adaghoz:
20 dkg Piaceri mediterranei Farina
1 tojás sárgája
1 evőkanál porcukor
1 csipet só
1 dkg élesztő
1 dl langyos tej
0,5 dl langyos víz
1 evőkanál olaj
A töltéshez:
4 púpos teáskanál szilvalekvár
Az öntethez:
1/2 l tej
1/2 csomag vaníliás pudingpor
2 evőkanál cukor
A tetejére:
2 evőkanál darált mák
2 evőkanál porcukor
Továbbá:
kevés lisztkeverék a formázáshoz
kevés olaj a kenéshez
A tészta hozzávalóit keverőtálba mérjük. Kézi robotgép dagasztóspiráljával jól kidolgozzuk. Letakarva langyos helyen fél óráig kelesztjük. Lisztkeverékkel szórt munkalapon finoman átgyúrjuk, majd 4 részre osztjuk a tésztát, és egyesével gömbölyítjük. Mindegyik részt kb. 15 cm-es körlappá nyújtjuk, közepére teszünk egy-egy kanál szilvalekvárt. A tésztát a töltelékre hajtjuk, összecsippentjük, és golyóvá formázzuk, majd 15 percig pihentetjük. Nagy fazékban vizet forralunk, a párolóbetétet vékonyan beolajozzuk. A gombócokat a párolóbetétre helyezzük a gyöngyözve forró víz fölé, és fedő alatt kb. 20 percig pároljuk.
A pudingport a cukorral és egy kevés tejjel kikeverjük. A többi tejet felforraljuk, és a pudingos keveréket beleöntve besűrítjük az öntetet. A gőzgombócokat tányérra helyezzük és meglocsoljuk az öntettel, majd megszórjuk a mák és porcukor keverékével.
Címkék:
desszert,
gombóc,
kelt tészta,
mákos,
Piaceri mediterranei,
szilva lekvár
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése