2019. január 6., vasárnap

Feketeerdő mousse



Hozzávalók egy kb. 1200 ml-es szilikon formához (6x7x24 cm-es)
a piskótához:
5 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 tojás
3 dkg barna rizsliszt
1 dkg kukorica keményítő
1 dkg kakaópor

A gyümölcsbetéthez:
20 dkg magozott, fagyasztott meggy
6 gr almapektin
4 dkg cukor

A mousse-hoz:
50 dkg mascarpone
2 dl tejszín
10 dkg porcukor
3 lap zselatin
0,5 dl tej
1 teáskanál vanília kivonat
5 dkg étcsokoládé

A díszítéshez:
bársony hatású ételfesték spray (fehér és lemon)
cukorgyöngyök
csokoládé dísz
ostyavirág


A vajat a porcukorral habosra keverjük, több részletben hozzáadjuk a lazán felvert tojást, miközben tovább habosítjuk. Végül beleforgatjuk az átszitált rizslisztet, a keményítőt és a kakaóport. Sütőpapírral bélelt sütőlemezen kb. 10x25 cm-es téglalappá kenjük a tésztát, majd 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük.


A meggyet felolvasztjuk, és felmelegítjük. Botmixerrel pürésítjük. A pektint a cukorral összekeverjük, majd a gyümölcspüréhez adjuk. Kevergetve forrásig melegítjük, majd 1-2 percig forraljuk. Langyosra hűtjük, majd egy 24 cm hosszú és 5 cm széles szögletes formába simítjuk, és fagyasztóba tesszük.


A moussehoz a mascarponet a porcukorral és a vanília kivonattal habosra keverjük. A tejszínt kemény habbá verjük. A zselatin lapokat hideg vízbe áztatjuk néhány percre, majd feloldjuk a forró tejben. A mascarpone krémbe forgatjuk a tejszínt, és a langyosra hűlt zselatinos folyadékot is. A krém nagyobbik részét a szilikonformába simítjuk. A közepére helyezzük a fagyasztóból kivett meggybetétet. A maradék kb. 20 dkg vaníliás krémben elkeverjük a felolvasztott, és langyosra hűtött étcsokit. A csokis krémmel feltöltjük a formát. A piskótát a forma nagyságának megfelelő méretűre vágjuk, és a krémre borítjuk, úgy, hogy a krém és a piskóta pontosan kitöltse a formát. Letakarva egy éjszakára fagyasztóba tesszük.


Másnap a desszertet a formából kifordítjuk. Felszínét bársony ételfesték spray-vel fújjuk, és a tetejét ízlés szerint díszítjük. Fogyasztásig hűtve tároljuk.


Nincsenek megjegyzések: