2015. január 1., csütörtök

Olasz csokoládébomba

A recept megjelent a Kifőztük magazin 2015. januári számában.


Hozzávalók 22 cm-es kapcsos tortaformához
a piskótához:
5 tojás
5 evőkanál cukor
4 evőkanál rizsliszt
2 evőkanál étkezési keményítő

a krémhez és a díszítéshez:
6 dl habtejszín
15 dkg étcsokoládé
5 dkg tejcsokoládé
1 dl erős feketekávé
4 evőkanál rum
1 csomag vaníliás cukor
cukor ízlés szerint
1 teáskanál kakaópor



A piskótához a tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a cukrot is hozzáadjuk. Belekeverjük a tojások sárgáját, majd a tojáshabra szitáljuk a rizslisztet meg a keményítőt, és óvatosan beleforgatjuk. Sütőpapírral bélelt formában, előmelegített, 170 fokos sütőben 35 perc alatt megsütjük. A kihűlt piskótát 3 lapba vágjuk.
A kávét 2 dl tejszínnel felforraljuk, és olvadásig keverjük benne az apróra vágott csokoládét. Hűtőbe tesszük.
Egy 22 cm átmérőjű, félgömb alakú tálba folpackot terítünk úgy, hogy mindenhol fedje, és a szélén túllógjon. Az egyik tortalapot 6 cikkre vágjuk, kibéleljük vele a tálat, meglocsoljuk 2 evőkanál rummal.
2 dl tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verünk. A második tortalapot 2 x 2 cm-es kockákra vágjuk, meglocsoljuk a maradék rummal, majd a tejszínhabba forgatjuk. Ezt a masszát egyenletes vastagságban a tálban lévő piskótára simítjuk.
A kihűlt csokoládékrémet habosra verjük, és megtöltjük vele a bomba közepét. A harmadik lapot az édesség tetejére borítjuk, ráhajtjuk a fóliát, és a bombát hűtőben pihentetjük.

Tálalás előtt a megmaradt 2 dl tejszínt a cukorral habbá verjük. A bombát tálra borítjuk, levesszük róla a fóliát, majd bevonjuk a habbal, és megszórjuk szitált kakaóporral.


Nincsenek megjegyzések: