2018. április 21., szombat

Vaníliás mascarponemousse szedervelővel

A recept megjelent a Kifőztük áprilisi számában.


Hozzávalók 8 db-hoz
25 dkg mascarpone
2 dl tejszín
3 evőkanál porcukor
1 kávéskanál vaníliakivonat
10 g zselatinpor
4 evőkanál víz

a piskótához:
1 tojás
1 evőkanál cukor
1 evőkanál rizsliszt
1 teáskanál kukoricakeményítő
1 dkg olvasztott vaj

a szedervelőhöz:
20 dkg fagyasztott szeder
3 evőkanál cukor
2 kávéskanál pektin

a tükörglazúrhoz:
3 zselatinlap (10 g)
8 dkg cukor
8 dkg glükózszirup
60 ml víz
5,5 dkg sűrített tej
8 dkg fehércsokokádé-pasztilla
kevés rózsaszín ételfesték (elhagyható)

a díszítéshez:
liofilizált gyümölcs
csokoládészív
szórócukor


A szedret a cukorral addig melegítjük, amíg a cukor el nem olvad. Langyosra hűtve botmixerrel pürésítjük, és szitán áttörjük. Botmixerrel a pépbe dolgozzuk a pektint, majd a tűzre visszatéve forrásig melegítjük. Szilikon popcake formába adagoljuk, és legalább 1 órára fagyasztóba tesszük.
A piskótához a tojásfehérjét a cukorral habbá verjük, belekeverjük a tojássárgáját, majd beleforgatjuk a rizslisztet és a keményítőt. Végül óvatosan hozzávegyítjük az olvasztott vajat. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre kb. 15 x 25 cm-es téglalap alakban elsimítjuk a tésztát. 170 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük.


A krémhez a zselatint a vízzel elkeverjük, majd kevergetve felforrósítjuk. A mascarponét a cukorral és a vaníliakivonattal kihabosítjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, majd a mascarponés krémbe forgatjuk. Keveset a langyos zselatinhoz adunk, összekeverjük, majd az egész krémhez forgatjuk. Habzsákba szedjük, majd a formaleválasztó spray-vel vékonyan befújt félgömb, illetve piramis alakú formákat félig megtöltjük. A közepükbe nyomunk 1-1 szedergömböt, majd befedjük a maradék krémmel.
A piskótából a forma nagyságának megfelelő négyzet- vagy körlapot szaggatunk, és a krém tetejére helyezzük úgy, hogy a piskóta és a krém pontosan a forma magasságáig érjen. 1 éjszakára fagyasztóba tesszük.


A tükörglazúrhoz a zselatinlapot hideg vízbe áztatjuk. A cukrot és a glükózszirupot a vízzel felforraljuk, oldódásig keverjük benne a kicsavart zselatinlapot. Hozzáadjuk a fehércsokoládét, a sűrített tejet, és botmixerrel simára turmixoljuk. A glazúr egy részét ételfestékkel színezhetjük. Ezután kb. 30 fokosra hűtjük.
A desszerteket a szilikonformákból rácsra fordítjuk. Egyenletesen a tetejükre csorgatjuk a mázat, hogy mindenütt fedje azokat. Ha lecsöpögött, mindet tányérra emeljük. Ízlés szerint csokoládépasztillával, liofilizált gyümölccsel, cukorgyönggyel díszíthetjük. Tálalásig hűtőbe tesszük.


A sütőformákat a Cookori konyhafelszerelési webárház biztosította.





Nincsenek megjegyzések: