2018. május 17., csütörtök

Rakott kelkáposzta

A recept megjelent a Kifőztük áprilisi számában.


Hozzávalók
1 nagy kelkáposzta
1/2 kg darált hús
25 dkg rizs
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
frissen őrölt bors
3 evőkanál olaj
3 dl tejföl
1 tojás
a tálaláshoz:
tejföl (elhagyható)


A káposzta külső leveleit és torzsáját eltávolítjuk, a zöldséget kb. 2 cm széles szeletekre vágjuk. Forró, sóval és 1 gerezd áttört fokhagymával ízesített vízben néhány percig előfőzzük, majd leszűrjük és lecsepegtetjük. A rizst 1 evőkanál olajon megfuttatjuk, felöntjük 1/2 liter vízzel, sóval ízesítjük, és fedő alatt puhára pároljuk. 


Az apróra vágott vöröshagymát és a maradék áttört fokhagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a darált húst. Kevergetve puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük. 


Egy kb. 20x35 cm-es sütőedényt olajjal vékonyan kikenünk. Belesimítjuk a megpárolt káposzta felét, elosztjuk rajta a párolt rizst. Erre kerül a hús, majd betakarjuk a maradék káposztával. A tojást a tejfölben elkeverjük, és az étel tetejére simítjuk. 200 fokra előmelegített sütőben enyhe pirulásig sütjük. Kockákra vágva tálaljuk, tejfölt kínálhatunk hozzá.



Nincsenek megjegyzések: