2019. június 2., vasárnap

Beton hatású torta


Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű tortához:
7 tojás
7 evőkanál cukor
5 evőkanál Naturbit barna-rizsliszt
3 evőkanál kukorica keményítő

A krémhez:
6 tojás
30 dkg finomszemcséjű kristálycukor
15 dkg étcsokoládé
3 evőkanál kakaópor
30 dkg vaj

A vajkrémhez:
15 dkg puha vaj
20 dkg konzerv sűrített tej
fekete ételfesték

A habcsókhoz:
1 tojás fehérje
5 dkg cukor
1 csepp ecet
fekete ételfesték (elhagyható)

A csoki vitorlához:
5 dkg fehércsoki
1 kávéskanál mák

A nyalókákhoz:
3 dkg izomalt
fekete por ételfesték (elhagyható)
nyalókapálca

Továbbá:
néhány szem macaron
néhány csokoládé dísz
ezüst ételfesték spray (elhagyható)


A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, belekeverjük a tojások sárgáját, majd beleforgatjuk az átszitált rizslisztet és a keményítőt. A piskóta masszát két darab egyforma, sütőpapírral bélelt tortakarikában egyenletesen elosztjuk. 170 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.
A csokikrémhez az egész tojásokat a cukorral kihabosítjuk. Gőz felett, kevergetve csípősre melegítjük (80 fokra). A tűzről levéve kézi habverővel teljes oldódásig keverjük benne az átszitált kakaóport és az apróra vágott étcsokoládét. Kihűtjük, és egy éjszakára letakarva hűtőbe tesszük.
A kihűlt krémet habosra keverjük a szobahőmérsékletű vajjal.
Mindkét piskótát két lapra vágjuk, így összesen 4 lapot kapunk. A krémmel betöltjük a piskótát, és egy éjszakára hűtőbe tesszük.


A vajkrémhez a szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a fokozatosan adagolt sűrített tejjel. Egy kevés ételfestékkel szürkére színezzük, majd a nagyobbik részével egyenletesen bevonjuk a tortát. Egy órára hűtőbe tesszük. A maradék krémet sötétebbre színezzük, és néhány elmosódott foltot kenünk belőle a tortára. A maradék krémet csillagcsőrös habzsákba szedjük, és hűtőben félretesszük a díszítéshez.

A torta dekorálásához közben elkészítjük az alábbiakat:
Csokikrémes macaron, amelyhez recept megtalálható itt.


A habcsókokhoz a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, hozzáadunk egy csepp ecetet is. A fehér és halvány szürkére színezett habból apró habcsókokat nyomunk a sütőpapírral bélelt sütőlemezre. 100 fokos sütőben másfél óráig szárítjuk.


A fehércsokit megolvasztjuk, belekeverjük a mákot. Sütőpapírra simítjuk, a papírt néhány helyen hullámosra igazítjuk, és csipesszel rögzítjük. Hűtőben hagyjuk megdermedni.


A nyalókákhoz az izomaltot megolvasztjuk, hozzáadjuk a festéket, majd a silpat lapra helyezett nyalókapálcák végére csorgatjuk, és hagyjuk megdermedni.


Tálalás előtt a torta tetejébe szúrjuk a csokivitorlát és a nyalókákat, kirakjuk néhány macaronnal, csokidísszel és habcsókkal. A félretett krémből is nyomhatunk rá egy-egy krémrózsát.


Fogyasztásig hűtve tároljuk.


Nincsenek megjegyzések: