2019. október 15., kedd

Motkány csokikrémes torta


Hozzávalók egy 16 cm átmérőjű tortához:
6 tojás
15 dkg cukor
14 dkg barna rizsliszt
4 dkg kukoricakeményítő

A krémhez:
6 tojás
30 dkg cukor
15 dkg étcsokoládé
3 evőkanál holland kakaópor
30 dkg vaj

A bevonáshoz:
18 dkg puha vaj
17 dkg cukrozott sűrített tej
fehér gél ételfesték

A díszítéshez:
cukorlapra nyomtatott figura
virágmassza, virágdrót
3 dkg izomalt
nyalókapálca
csokigolyók
cukordíszek
fehér és kék ételfesték (elhagyható)


A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, belekeverjük a tojások sárgáját, majd beleforgatjuk az átszitált rizslisztet és a keményítőt. A piskóta masszát két darab egyforma, sütőpapírral bélelt tortakarikában egyenletesen elosztjuk. 170 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.


A csokikrémhez az egész tojásokat a cukorral kihabosítjuk. Gőz felett, kevergetve csípősre melegítjük (80 fokra). A tűzről levéve kézi habverővel teljes oldódásig keverjük benne az átszitált kakaóport és az apróra vágott étcsokoládét. Kihűtjük, és egy éjszakára letakarva hűtőbe tesszük.
A kihűlt krémet habosra keverjük a szobahőmérsékletű vajjal.


Mindkét piskótát három lapra vágjuk, így összesen 6 lapot kapunk. A krémmel betöltjük a piskótát, kívülről is vékonyan bevonjuk a csokikrémmel, és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
A vajkrémhez a szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a fokozatosan adagolt sűrített tejjel. Szépen elsimítva bevonjuk a tortát kb. a krém felével, majd hűtőbe tesszük egy órára. A hűtőből kivéve az oldalára simítjuk a cukorlapra nyomtatott figurát, majd körülötte újból vékonyan bevonjuk a krémmel. A maradék krémet világoskékre színezzük. A kék krémből néhány elmosódott foltot kenünk a tortára.


A díszekhez az izomaltot megolvasztjuk, majd szabályos kör alakban egy-két nyalókapálca végére csorgatjuk. Az izomaltot színezhetjük is fehér vagy kék ételfestékkel, vagy megszórhatjuk cukorgyönggyel. A nyalókákat hagyjuk megdermedni.
A virágmasszából néhány hópelyhet készítünk, és hagyjuk egy kicsit száradni.


Tálalás előtt a torta tetejébe szúrjuk a nyalókákat és a hópelyheket, valamint kirakjuk a díszekkel.
Fogyasztásig hűtve tároljuk.


Nincsenek megjegyzések: