2020. november 26., csütörtök

Áfonyás kuglóf

 A recept megjelent a  Kifőztük októberi számában.


Áfonyás kuglóf

 

Hozzávalók 1530 ml-es szilikonformához

30 dkg gluténmentes kenyérlisztkeverék (Nutri Free mix per Pane)

5 dkg porcukor

5 dkg olvasztott vaj

1 tojássárgája

1 dl langyos tej

1,5 dkg friss élesztő

1,2 dl langyos víz

1 teáskanál útifűmaghéj-őrlemény


továbbá:

2 dkg aszalt vörös áfonya

2 cl rum

kevés tej

2 kávéskanál kékáfonya-por


a formához:

olaj

5 dkg gluténmentes fehér csokoládé

kevés olaj

vegyesgyümölcs-zselé

 


Az útifűmaghéj-őrleményt a vízben elkeverjük, félretesszük annyi időre, amíg zselés állagúvá nem válik. A langyos tejben feloldunk 1 teáskanál porcukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk felfutni. 


A lisztkeveréket, a maradék porcukrot, a vajat és a tojássárgáját keverőtálba mérjük, hozzáadjuk az útifűmaghéjat és az élesztőt, majd robotgép dagasztóspiráljával alaposan kidolgozzuk a tésztát. 2 egyforma részre osztjuk, az egyikbe beledagasztjuk a kevés tejben feloldott kékáfonya-port. 


Mindkét tésztát finoman átgyúrjuk, majd kb. 20×30 cm-es téglalapokká nyújtjuk. A világos lapon elosztjuk az előzetesen rumba áztatott, majd lecsepegtetett aszalt vörös áfonyát. Betakarjuk a másik lappal, és a hosszanti oldalától kezdve az egészet feltekerjük. Az olajjal vékonyan kikent szilikonformába helyezzük, szobahőmérsékleten 45 percig kelesztjük, majd előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 35 perc alatt pirosra sütjük. A sütőből kivéve kicsit pihentetjük, majd rácsra borítva hagyjuk teljesen kihűlni. 


A fehér csokoládét kevés olajjal felolvasztjuk, a sütemény tetejére csorgatjuk, végül apróra kockázott vegyesgyümölcs-zselét szórunk rá. 


A máz dermedését követően tálaljuk.




 


Nincsenek megjegyzések: