2015. augusztus 12., szerda

Vaslábasban sült gluténmentes cipó

A recept megjelent a Kifőztük augusztusi számában.


Hozzávalók 75-80 dkg-os cipóhoz:
35 dkg Nutri Free mix per Pane + kevés a szóráshoz
5 dkg tápiókakeményítő
1 púpozott teáskanál útifűmaghéj-őrlemény
2 dl víz
2 dl langyos kefir
1 evőkanál burgonyapehely
2 evőkanál olaj
1 csipet cukor
2 kávéskanál só
1,5 dkg friss élesztő
a tetejére:
len-, szezám-, napraforgómag

Az útifűmaghéj-őrleményt a vízben elkeverjük, félretesszük, amíg zselés állagúvá nem válik. A többi hozzávalót tálba mérjük, összekeverjük, majd az útifűmaghéjat is hozzáadva jól kidagasztjuk. Végül kézzel óvatosan átgyúrjuk, és gömbölyűre formázzuk. Kerek tálba konyharuhát terítünk, a lisztkeverékkel vékonyan megszórjuk, és fejjel lefelé beletesszük a tésztát. Konyharuhával letakarva 1 órát kelesztjük.


Közben a sütőt a vaslábassal együtt 230 fokra előmelegítjük. A megkelt tésztát sütőpapírra fordítjuk, a papír sarkait összefogva a forró vaslábasba emeljük. A tetejét pengével bevágjuk, vízzel lespricceljük, a magkeverékkel megszórjuk. Fedő alatt 35 perc alatt megsütjük.


3 megjegyzés:

bdkati írta...

Szia! Megkérdezhetem, hogy mekkora(átmérőjű és magasságú) az a vaslábos amiben ezeket a csodákat készíted? Gyönyörűek! Készítenék én is csak félek nagy lesz a lábosom. :)

BAB írta...

Szia Kati! Ne haragudj, hogy nem válaszoltam, nem hozott értesítést, hogy megjegyzés érkezett, csak véletlenül vettem észre. Szóval, ha még aktuális, nem baj, ha nagyobb a vaslábas, mint a kenyér, az enyém is elég nagy, nem ér el a széléig a kenyér. Bea

Anna írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.