2020. május 24., vasárnap

Medovik/orosz mézes/honey cake

Szepy a Kifőztük gasztromagazinban megjelent receptje adta az ötletet, amit gluténmentesen készítettem el. A szülinapi torta 12 lapból áll, és a tetejét friss gyümölcsökkel díszítettem.


Hozzávalók egy 16 cm átmérőjű tortához:
4 tojás
10 dkg méz
18 dkg cukor
15 dkg vaj
kb. 50 dkg Mester süteményliszt
1 teáskanál szódabikarbóna

A krémhez:
25 dkg mascarpone
2,5 dl tejszín
20 dkg tejföl
15 dkg görög joghurt
15 dkg porcukor
1 kávéskanál vanília kivonat

A díszítéshez:
vegyes gyümölcsök (eper, málna, szeder, áfonya)
csokigolyók
izomalt


Az egész tojásokat a mézzel és a cukorral, gőz fölött, kevergetve csípősre melegítjük. Ezután hozzáadjuk a kockákra vágott vajat, és addig kevergetjük, míg elolvad. Végül több részletben hozzáadva belekeverjük a lisztkeveréket és a szódabikarbónát.


Lefóliázva egy órára hűtőbe tesszük. Ezután lisztkeverékkel szórt munkalapon finoman átgyúrjuk, majd 12 részre osztjuk a tésztát. Lisztkeverékkel szórt sütőpapíron vékony, kerek lapokat nyújtunk, majd 16 cm-es karikával kiszúrjuk. A tészta tetejét villával megszurkáljuk.


A 2-2 lapot a sütőpapírral együtt tepsire helyezünk, és 170 fokra előmelegített sütőben 7-7 perc alatt sorban kisütjük őket. A leeső tésztaszéleket is kisütjük, ebből fog majd készülni a torta burkolata.


A krémhez a mascarponet habosra keverjük a porcukorral és a vanília kivonattal. Hozzáadjuk a tejfölt és a görög joghurtot is, és tovább habosítjuk a krémet. Végül beleforgatjuk a keményre vert tejszínhabot.


Egy magas, 16 cm átmérőjű tortakarika oldalát fóliával kibéleljük, és ebben töltjük be a tortát. A lapok közé kb. 7,5 dkg krémet simítunk, közben a tésztarétegeket lenyomkodjuk. A maradék krémet félretesszük, és a tortát egy éjszakára hűtőbe tesszük.


Másnap a karikát és a fóliát eltávolítjuk, és a maradék krémmel egyenletesen bevonjuk a tortát.


A tésztamaradékot késes aprítóban finomra daráljuk, és a torta oldalára és tetejére nyomkodjuk.


Az izomaltot felolvasztjuk, színezzük, és szilikon formába töltjük. A torta tetejét a gyümölcsökkel, a csokigolyókkal kirakjuk, a kihűlt izomalt díszt is felhelyezzük.


Tálalásig hűtőben tároljuk.


Nincsenek megjegyzések: