Hozzávalók 6
db-hoz
a tésztához:
15 dkg
gluténmentes süteményliszt + kevés a formázáshoz (Mester süteményliszt)
5 dkg vaj
3 dkg
porcukor
1 tojás
1 csipet só
a
vaksütéshez:
szárazbab
vagy kerámia sütőgolyó
a gyümölcsös
töltelékhez:
15 dkg
fekete ribizli
2 evőkanál
cukor
1 teáskanál
almapektin
a
vaníliamousse-hoz:
20 dkg
mascarpone
1 dl tejszín
4 dkg
porcukor
2
zselatinlap
30 ml forró
tej
1 kávéskanál
vaníliapaszta
a
csokoládémousse-hoz:
10 dkg
étcsokoládé
3 dkg cukor
1 dl tej
1 tojássárgája
1 csipet só
1 dl tejszín
a
díszítéshez:
bársonyspray
A
lisztkeveréket a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a tojást, a sót,
és sima tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva 1/2 órára hűtőbe tesszük. Vékonyra
nyújtjuk, és kibéleljük vele a sütőpapírra helyezett lyukacsos sütőkereteket. A
kosárkákat sütőpapírral kibélelve és szárazbabbal megtöltve, 200 fokon 12 perc
alatt megsütjük. A sütőpapírt a nehezékkel együtt eltávolítjuk, a tésztát
hagyjuk kihűlni.
A fekete
ribizlit a cukorral felfőzzük, szitán áttörjük. Elkeverjük benne az
almapektint, újból felforrósítjuk, és elosztjuk 6 szilikon muffinformában.
Lefóliázva fagyasztóba tesszük.
A
vaníliamousse-hoz a zselatint hideg vízbe áztatjuk. A mascarponét a porcukorral
és a vaníliával kihabosítjuk. A kicsavart zselatint a forró tejben feloldjuk,
majd langyosra hűtjük. A mascarponés krémbe keverjük, és beleforgatjuk a kemény
habbá vert tejszínt. A tartekészlet szilikon formáit színültig töltjük a
krémmel, majd lefóliázva 1 éjszakára fagyasztóba rakjuk.
A
csokoládémousse-hoz a tejben csomómentesre dolgozzuk a tojássárgáját, a sót és
a cukrot, majd kevergetve sűrűsödésig főzzük. Szűrőn keresztül a felaprított
csokoládéra öntjük, pár percig állni hagyjuk, majd simára keverjük. Miután
langyosra hűlt, beleforgatjuk a habbá vert tejszínt. Habzsákba szedve a
kosárkákba töltjük, a közepükre helyezzük a muffinformákból kifordított
gyümölcsös betéteket. Pár órára hűtőbe tesszük.
Tálalás
előtt 1-2 órával a vaníliamousse-t kifordítjuk a formából, a felületét befújjuk
a bársonyspray-vel, és a csokoládémousse tetejére helyezzük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése