2020. május 8., péntek

Csokoládés minitarte

A recept megjelent a Kifőztük áprilisi számában.



Hozzávalók 6 db-hoz
a tésztához:
15 dkg gluténmentes süteményliszt + kevés a formázáshoz (Mester süteményliszt)
5 dkg vaj
3 dkg porcukor
1 tojás
1 csipet só

a vaksütéshez:
szárazbab vagy kerámia sütőgolyó

a gyümölcsös töltelékhez:
15 dkg fekete ribizli
2 evőkanál cukor
1 teáskanál almapektin

a vaníliamousse-hoz:
20 dkg mascarpone
1 dl tejszín
4 dkg porcukor
2 zselatinlap
30 ml forró tej
1 kávéskanál vaníliapaszta

a csokoládémousse-hoz:
10 dkg étcsokoládé
3 dkg cukor
1 dl tej
1 tojássárgája
1 csipet só
1 dl tejszín

a díszítéshez:
bársonyspray


A lisztkeveréket a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a tojást, a sót, és sima tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva 1/2 órára hűtőbe tesszük. Vékonyra nyújtjuk, és kibéleljük vele a sütőpapírra helyezett lyukacsos sütőkereteket. A kosárkákat sütőpapírral kibélelve és szárazbabbal megtöltve, 200 fokon 12 perc alatt megsütjük. A sütőpapírt a nehezékkel együtt eltávolítjuk, a tésztát hagyjuk kihűlni.


A fekete ribizlit a cukorral felfőzzük, szitán áttörjük. Elkeverjük benne az almapektint, újból felforrósítjuk, és elosztjuk 6 szilikon muffinformában. Lefóliázva fagyasztóba tesszük.


A vaníliamousse-hoz a zselatint hideg vízbe áztatjuk. A mascarponét a porcukorral és a vaníliával kihabosítjuk. A kicsavart zselatint a forró tejben feloldjuk, majd langyosra hűtjük. A mascarponés krémbe keverjük, és beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt. A tartekészlet szilikon formáit színültig töltjük a krémmel, majd lefóliázva 1 éjszakára fagyasztóba rakjuk.


A csokoládémousse-hoz a tejben csomómentesre dolgozzuk a tojássárgáját, a sót és a cukrot, majd kevergetve sűrűsödésig főzzük. Szűrőn keresztül a felaprított csokoládéra öntjük, pár percig állni hagyjuk, majd simára keverjük. Miután langyosra hűlt, beleforgatjuk a habbá vert tejszínt. Habzsákba szedve a kosárkákba töltjük, a közepükre helyezzük a muffinformákból kifordított gyümölcsös betéteket. Pár órára hűtőbe tesszük.


Tálalás előtt 1-2 órával a vaníliamousse-t kifordítjuk a formából, a felületét befújjuk a bársonyspray-vel, és a csokoládémousse tetejére helyezzük.



Nincsenek megjegyzések: