2020. május 25., hétfő

Sós "torta"

Aki nem édes szájú, mutatok egy lehetőséget, hogy lehet hidegtál alapanyagokból is mutatós "tortát" készíteni.


Hozzávalók:
30 dkg vegyes zöldségkeverék (sárgarépa, zöldborsó, kukorica)
1 dl majonéz
2 dl tejföl
1 pár virsli
2 dl húsleves
4 tojás
15 gr zselatin

A körözöttel töltött sajttekercshez:
25 dkg túró
1 kisebb hagyma
5 dkg vaj
2 evőkanál tejföl
1 teáskanál paprikakrém

10 dkg szeletelt sajt

A tormás sonkatekercshez:
10 dkg vékonyra szeletelt sonka
20 dkg sajtkrém
1 evőkanál tormakrém

1/2 csomag zselatin fix

A töltött tojáshoz:
10 tojás
1 evőkanál mustár
2 evőkanál tejföl
1 gerezd fokhagyma

bors

Továbbá:
néhány szelet szalámi, sonka, sajt
camembert
újhagyma
saláta
paradicsom
paprika
uborka
retek
petrezselyem


A tojásokat keményre főzzük. A zöldségeket sós vízben puhára főzzük. A zselatint a húslevesben elkeverjük, és kevergetve felforrósítjuk. A majonézt a tejföllel és a kemény tojások sárgájával simára keverjük, majd hozzáadjuk a langyosra hűlt zselatinos levest. Beleforgatjuk az apróra vágott virslit és tojásfehérjét, majd a zöldségeket is. Fóliával bélelt kerek szilikonformába töltjük, és letakarva egy éjszakára hűtőbe tesszük.


A túrót simára keverjük a puha vajjal, az apróra vágott hagymával, a tejföllel, a paprikakrémmel, és sóval ízesítjük. Habzsákból a sajtszeletek egyik szélére nyomjuk. A szeleteket feltekerjük, és fóliába csomagolva hűtőbe tesszük.
A sajtkrémet a tormát és a zselatin fixet habosra keverjük. Hasonlóképpen, mint az előzőkben, a sonkaszeleteket megtöltjük a krémmel.
A töltött tojásokhoz a tojásokat keményre főzzük, megtisztítjuk, és félbe vágjuk. A tojások sárgáját simára keverjük az áttört fokhagymával, a mustárral és a tejföllel, majd sóval és borssal ízesítjük. Csillagcsöves habzsákból a tojások közepébe visszatöltjük a krémet.


Tálalás előtt egy nagy tányérra borítjuk a megszilárdult majonézes salátát. A sonka- és sajttekercseket ízlés szerint kisebb darabokra vágjuk. A "torta" köré és a tetejére elhelyezzük a töltött tojásokat és a tekercseket. Ízlés szerint tovább díszítjük a szalámiból/sonkából/sajtból formázott virágokkal, felszeletelt zöldségekkel, salátalevelekkel, petrezselyemlevéllel.
Tálalásig letakarva, hűtve tároljuk.


Nincsenek megjegyzések: