2020. május 22., péntek

Diós csokoládémousse

A recept megjelent a Kifőztük májusi számában.



Hozzávalók 6 db-hoz
a mousse-hoz:
10 dkg étcsokoládé
3 dkg cukor
1 dl tej
1 tojássárgája
1 csipet só
1 dl tejszín
1 zselatinlap

a diós laphoz:
2 tojás
10 dkg porcukor
5 evőkanál víz
5 dkg darált dió
8 dkg rizsliszt
2 dkg kukoricakeményítő
5 dkg cukor
1/2 csomag sütőpor (6 g)


a krémhez:
1,5 dl tej
1/2 csomag tejszínízű pudingpor (2 dkg)
8 dkg cukor
8 dkg vaj
5 dkg darált dió

a mázhoz:
13 dkg cukor
5 dkg holland kakaópor
1 dl habtejszín
1 dl víz
3 zselatinlap

a díszítéshez:
csokoládélap (elhagyható)
dió (elhagyható)


A mousse-hoz a tojássárgáját a cukorral és a sóval kihabosítjuk, hozzáadjuk a tejet, és sűrűsödésig főzzük. Közben a zselatint hideg vízbe áztatjuk, majd kicsavarva feloldjuk a forró krémben. Szűrőn keresztül a felaprított csokoládéra öntjük, pár percig állni hagyjuk, majd simára keverjük, és hagyjuk kihűlni. Végül lazán beleforgatjuk a habbá vert tejszínt. A szilikonformák mélyedéseit színültig töltjük a krémmel, majd lefóliázva 1 éjszakára fagyasztóba tesszük.


A diós laphoz a tojássárgáját a porcukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a vizet, és tovább habosítjuk. Beleforgatjuk a diót, a rizslisztet, a keményítőt és a sütőport, végül a cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét is. Sütőpapírral bélelt, kb. 20×30 cm-es sütőformába simítjuk, és előmelegített, 180 fokos sütőben 25 perc alatt megsütjük. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni, majd a tésztagyűrű segítségével 6 körlapot szúrunk ki belőle.


A krémhez a pudingport 3 dkg cukorral és a tejjel simára keverjük, majd sűrűre főzzük. A tűzről levéve belekeverjük a maradék cukrot, és lefedve teljesen kihűtjük. Végül habosra keverjük a puha vajjal, és beleforgatjuk a diót. A krémet habzsákba szedjük, és krémgombócokat nyomunk a diós piskótalapokra.


A mázhoz a cukrot, a kakaót, a tejszínt és a vizet kevergetve felforrósítjuk. Közben a zselatint hideg vízbe áztatjuk, majd kicsavarva a forró mázhoz adjuk, és botmixerrel beledolgozzuk. Szükség esetén átszűrjük, és letakarva 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
Tálalás előtt néhány órával a mousse-okat kifordítjuk a szilikonformákból, kisebb poharak tetejére állítjuk. A mázat 28 fokosra melegítjük, és kancsóból, egyenletesen elosztva a mousse-okra öntjük. A széleken hagyjuk lecsurogni, majd a sütemények tetejére tesszük. 


Ízlés szerint tovább díszíthetjük csokoládélapocskákkal és 1/2 diószemekkel. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.

Tipp: a leeső piskótarészekből, a maradék krémből és mázból pohárdesszertet készíthetünk.



Nincsenek megjegyzések: