Hozzávalók 6
db-hoz
a
mousse-hoz:
10 dkg
étcsokoládé
3 dkg cukor
1 dl tej
1
tojássárgája
1 csipet só
1 dl tejszín
1
zselatinlap
a diós
laphoz:
2 tojás
10 dkg
porcukor
5 evőkanál
víz
5 dkg darált
dió
8 dkg
rizsliszt
2 dkg
kukoricakeményítő
5 dkg cukor
1/2 csomag
sütőpor (6 g)
a krémhez:
1,5 dl tej
1/2 csomag
tejszínízű pudingpor (2 dkg)
8 dkg cukor
8 dkg vaj
5 dkg darált
dió
a mázhoz:
13 dkg cukor
5 dkg
holland kakaópor
1 dl
habtejszín
1 dl víz
3
zselatinlap
a
díszítéshez:
csokoládélap
(elhagyható)
dió
(elhagyható)
A mousse-hoz
a tojássárgáját a cukorral és a sóval kihabosítjuk, hozzáadjuk a tejet, és
sűrűsödésig főzzük. Közben a zselatint hideg vízbe áztatjuk, majd kicsavarva
feloldjuk a forró krémben. Szűrőn keresztül a felaprított csokoládéra öntjük,
pár percig állni hagyjuk, majd simára keverjük, és hagyjuk kihűlni. Végül lazán
beleforgatjuk a habbá vert tejszínt. A szilikonformák mélyedéseit színültig
töltjük a krémmel, majd lefóliázva 1 éjszakára fagyasztóba tesszük.
A diós
laphoz a tojássárgáját a porcukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a
vizet, és tovább habosítjuk. Beleforgatjuk a diót, a rizslisztet, a keményítőt
és a sütőport, végül a cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét is.
Sütőpapírral bélelt, kb. 20×30 cm-es sütőformába simítjuk, és előmelegített,
180 fokos sütőben 25 perc alatt megsütjük. Rácsra téve hagyjuk teljesen
kihűlni, majd a tésztagyűrű segítségével 6 körlapot szúrunk ki belőle.
A krémhez a
pudingport 3 dkg cukorral és a tejjel simára keverjük, majd sűrűre főzzük. A
tűzről levéve belekeverjük a maradék cukrot, és lefedve teljesen kihűtjük.
Végül habosra keverjük a puha vajjal, és beleforgatjuk a diót. A krémet
habzsákba szedjük, és krémgombócokat nyomunk a diós piskótalapokra.
A mázhoz a
cukrot, a kakaót, a tejszínt és a vizet kevergetve felforrósítjuk. Közben a
zselatint hideg vízbe áztatjuk, majd kicsavarva a forró mázhoz adjuk, és
botmixerrel beledolgozzuk. Szükség esetén átszűrjük, és letakarva 1 éjszakára
hűtőbe tesszük.
Tálalás
előtt néhány órával a mousse-okat kifordítjuk a szilikonformákból, kisebb
poharak tetejére állítjuk. A mázat 28 fokosra melegítjük, és kancsóból,
egyenletesen elosztva a mousse-okra öntjük. A széleken hagyjuk lecsurogni, majd
a sütemények tetejére tesszük.
Ízlés szerint tovább díszíthetjük
csokoládélapocskákkal és 1/2 diószemekkel. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.
Tipp: a
leeső piskótarészekből, a maradék krémből és mázból pohárdesszertet
készíthetünk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése