2016. december 21., szerda

Csokoládéval csorgatott, vaníliás torta

A recept megjelent a Kifőztük decemberi számában.


Hozzávalók 20 cm átmérőjű, kapcsos tortaformához
a piskótához:
6 tojás
6 evőkanál cukor
4 evőkanál Naturbit barnarizs-liszt
4 evőkanál Naturbit mandulaliszt
2 evőkanál Naturbit kukoricakeményítő
kevés ételfesték (ízlés szerint)

a krémhez:
6 dkg Naturbit kukoricakeményítő
4 dl tej
20 dkg cukor
20 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
1 teáskanál vaníliakivonat

az összeállításhoz:
10 dkg házi lekvár
5 dkg étcsokoládé
1 kávéskanál olaj

a díszítéshez:
néhány szelet gluténmentes csokoládé
néhány macaron


A piskótát 2 adagban készítjük el. 3 tojásfehérjét 3 evőkanál cukorral kemény habbá verünk. Belevegyítünk 3 tojássárgáját, majd óvatosan beleforgatunk 2 evőkanál rizslisztet, 2 evőkanál mandulalisztet és 1 evőkanál keményítőt. A sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 170 fokra előmelegített sütőben 1/2 óra alatt megsütjük. A másik piskótával is ugyanígy járunk el, ízlés szerint ételfestékkel színezhetjük. Kihűlés után a lapokat kettévágjuk.


A krémhez a keményítőt kevés hideg tejjel kikeverjük. A többi tejet felforraljuk, folyamatos keverés mellett beleöntjük a keményítős elegyet, és sűrűre főzzük. Még forrón belevegyítjük a cukrot, lefedjük, és jól behűtjük. Végül a krémet a vajjal alaposan kihabosítjuk, és a vaníliakivonattal ízesítjük.

A piskótalapokat vékonyan megkenjük lekvárral. A tortát betöltjük, kívülről is bevonjuk a krémmel. Néhány órára hűtőbe tesszük. A csokoládét az olajjal gőz fölött vagy mikrohullámú sütőben felolvasztjuk, a sütemény tetejére öntjük, és hagyjuk, hogy itt-ott az oldalára is lefolyjon. A tortát ízlés szerint csokoládészeletekkel, macaronnal és habcsókkal díszítjük.


Felhasznált alapanyagok: http://www.kenyersutes.hu/

Nincsenek megjegyzések: