2020. március 30., hétfő

Maracujás étcsokoládé mousse

A recept megjelent a Kifőztük márciusi számában.



Hozzávalók 20 cm átmérőjű kapcsos tortaformához
a tésztához:
1 tojás
1 evőkanál cukor
1 evőkanál barnarizs-liszt
1 teáskanál kukoricakeményítő
1 teáskanál cukrozatlan kakaópor

a csokoládémousse-hoz:
25 dkg mascarpone
2 dl tejszín
5 dkg porcukor
1/2 dl tej
2 zselatinlap
10 dkg étcsokoládé

a maracujamousse-hoz:
25 dkg mascarpone
10 dkg porcukor
4 zselatinlap
25 dkg maracujapüré

a tetejére:
15 dkg maracujapüré
2 zselatinlap
2 dkg cukor

a díszítéshez:
3 dkg étcsokoládé
6 dkg fehér csokoládé
ételfesték (elhagyható)


A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd belekeverjük a tojássárgáját is. Beleszitáljuk a barnarizs-lisztet, a keményítőt, a kakaót, és lazán összeforgatjuk. A sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, majd 170 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük.


A csokoládét megolvasztjuk, a tejszínt habbá verjük, a mascarponét a porcukorral kihabosítjuk. A zselatint pár percre hideg vízbe áztatjuk, majd a forró tejben oldódásig keverjük. Először a zselatinos keveréket, majd a csokoládét, végül a tejszínhabot is a mascarponés krémbe forgatjuk. A megtisztított tortakarikába visszatesszük a piskótalapot, ráöntjük a mousse-t, majd hűtőbe tesszük.


A maracujapürét felforrósítjuk, elkeverjük benne az előzőleg vízbe áztatott zselatint. Langyosra hűtjük, és a porcukorral habosra kevert mascarponébe forgatjuk. A gyümölcsmousse-t a csokoládékrémre öntjük, és a tortát újból hűtőbe tesszük.


A maracujapürét a cukorral felforrósítjuk, oldódásig keverjük benne az előzőleg vízbe áztatott zselatint. Langyosra hűtjük, és a maracujamousse-ra öntjük. Néhány óráig tovább hűtjük.


Tálalás előtt a tortakarikát eltávolítjuk. A kétféle csokoládét – külön-külön – megolvasztjuk, a fehér csokoládé egyik felét sárgára színezhetjük. Szilikonlapra evőkanálnyi adagokat csorgatunk, spatulával elsimítjuk. Miután megdermedtek, kirakjuk velük a torta tetejét és oldalát.



Nincsenek megjegyzések: