2017. április 9., vasárnap

Szilvás-mákos piskóta

A recept megjelent a Kifőztük áprilisi számában.


Hozzávalók 20 x 30 cm-es sütőformához
6 tojás
3 evőkanál cukor
3 evőkanál porcukor
2 evőkanál olaj
8 evőkanál darált mák
2 evőkanál kukoricakeményítő
továbbá:
kb. 10 dkg házi szilvalekvár
1 dl tejszín
10 dkg étcsokoládé
kb. 10 dkg aszalt szilva


A tojások sárgáját a porcukorral és az olajjal habosra keverjük. A tojásfehérjét a többi cukorral kemény habbá verjük. A tojássárgájás keverékhez adjuk a tojáshab felét, majd óvatosan összeforgatjuk. Belevegyítjük a mákot és az átszitált keményítőt, majd a maradék fehérjehabot is finoman belekeverjük. A piskótát a sütőpapírral bélelt formába töltjük, és egyenletesen elsimítjuk. 170 fokra előmelegített sütőben 1/2 óra alatt megsütjük. Ha kihűlt, 2 lapra vágjuk, és megtöltjük a lekvárral.


A tejszínt felforrósítjuk, és olvadásig kevergetjük benne az étcsokoládét. Még melegen a sütemény tetejére csorgatjuk, és széles pengéjű késsel elsimítjuk. A tetejét kirakjuk a félbevágott aszaltszilva-szemekkel. Ha a csokoládémáz megdermedt, a süteményt kb. 4 x 4 cm-es kockákra vágva tálaljuk.




Nincsenek megjegyzések: