2018. január 19., péntek

Máktorta erdeigyümölcs-krémmel

A recept megjelent a Kifőztük januári számában.


Hozzávalók 18 cm-es tortához
6 tojás
6 evőkanál cukor
3 evőkanál darált mák
2 evőkanál barna rizsliszt
2 evőkanál kukoricakeményítő
a krémhez:
40 dkg fagyasztott erdei vegyes bogyós gyümölcs
20 dkg cukor
1 tojás
1 csomag tejszínes pudingpor (40 g)
1 dl tej
20 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
a burkoláshoz:
50 dkg fehér Massa Ticino cukormassza
25 dkg fekete Massa Ticino cukormassza
kevés kukoricakeményítő
a díszítéshez:
20 dkg színes csokoládédrazsé
virágdrót


A tésztához a tojásfehérjét elkezdjük verni. Hozzáadjuk a cukrot, és addig járatjuk a gépet, amíg fényes, kemény habot nem kapunk. Belekeverjük a tojások sárgáját is, majd óvatosan beleforgatjuk a keményítővel összeszitált rizslisztet, valamint a darált mákot. A tésztát 2 részre osztjuk, és 2 sütőpapírral bélelt tortaformába töltjük. 170 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük. Miután kihűltek a piskóták, lapjában mindkettőt kettévágjuk, így 4 tortalapot kapunk.
A gyümölcsöt 10 dkg cukorral felfőzzük. Botmixerrel pépesítjük, és szitán áttörjük. Kb. 3 dl sűrű gyümölcspépet kapunk, amelyet újból felforralunk. Közben a pudingport a tejben elkeverjük, a forró gyümölcsvelőhöz adjuk, és az egészet sűrűre főzzük. Végül oldódásig keverjük benne a maradék cukrot. Kihűtjük, majd kihabosítjuk a vajjal. A krémmel betöltjük a tortát, és kívülről is bevonjuk.


A cukormasszát keményítővel vékonyan meghintett munkafelületen 3 mm vékonyra nyújtjuk. A feketéből a tortaforma segítségével 2 körlapot vágunk, mindkettőt a torta tetejére helyezzük. A fekete lapot vékonyan megkenjük vízzel. A fehér masszával teljesen bevonjuk a tortát. A közepétől indulva, éles pengével, sugárirányban bemetsszük együtt a felső fekete és a fehér bevonatot, majd a cikkeket feltekerjük. A torta közepét megtöltjük a csokoládédrazséval, és virágdrótra tűzött cukormasszaformákkal díszítjük.


Nincsenek megjegyzések: