2019. május 6., hétfő

Dobostorta

Édesapám születésnapjára készült ez a 12 lapos Dobostorta, a díszítésben egy kicsit újragondolva. A hagyományos Dobos-tetők megjelennek, de kiegészítettem néhány karamell nyalókával is.


Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű tortához:
12 tojás
12 dkg Mester süteményliszt
12 dkg kukorica keményítő
12 dkg porcukor
12 dkg kristálycukor
6 evőkanál olvasztott vaj

A krémhez:
8 tojás
40 dkg finomszemcséjű kristálycukor
20 dkg étcsokoládé
4 evőkanál kakaópor
40 dkg vaj

A díszítéshez:
20 dkg finomszemcséjű kristálycukor
néhány szem macaron
nyalókapálca


A Dobostorta tésztáját laponként sütjük. Összesen 12 lapot sütöttem, hogy szép magas legyen a torta. A piskóta hozzávalóit 3 adagban készítettem el.


4 lap elkészítéséhez tehát 4 tojás fehérjét kemény habbá verjük 4 dkg cukorral. 4 tojás sárgáját 4 dkg porcukorral és 2 evőkanál olvasztott (de már langyosra hűlt) vajjal fehéredésig keverjük. A tojássárgája masszát a tojásfehérje habba forgatjuk. A tetejére szitáljuk a süteménylisztet és a keményítőt, és lazán összeforgatjuk.


A tésztát sütőpapírral bélelt sütőlemezen, 4 darab, kb. 18 cm átmérőjű körlappá kenjük. 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük. Amíg sül a piskóta, ugyan ilyen módon elkészítjük a következő adag tésztát, majd még egyszer megismételjük a fentieket. Így összesen 12 lapot kapunk.


A kihűlt tésztalapokat 18 cm átmérőjű tortakarika segítségével kiszúrjuk, hogy mindegyik egyforma nagyságú legyen.


A krémhez az egész tojásokat a cukorral kihabosítjuk. Gőz felett, kevergetve csípősre melegítjük (80 fokra). A tűzről levéve kézi habverővel teljes oldódásig keverjük benne az átszitált kakaóport és az apróra vágott étcsokoládét. Kihűtjük, és egy éjszakára letakarva hűtőbe tesszük.


A kihűlt krémet habosra keverjük a szobahőmérsékletű vajjal. A krémmel 11 piskótalapot betöltünk, ügyeljünk rá, hogy minden krémréteg a piskótával azonos vastagságú legyen. A díszítéshez félretehetünk egy kevés krémet. Kívülről is egyenletesen bevonjuk a krémmel a tortát, majd néhány órára hűtőbe tesszük.


A Dobos-cukor készítésekor nagyon óvatosan dolgozzunk, hogy elkerüljük a balesetet, mert nagyon forró. Minden szükséges eszközt készítsünk elő, csak utána kezdjük a cukrot melegíteni. A díszítéshez a cukrot vastag aljú lábasba helyezzük, majd melegítve világosra karamellizáljuk. A megmaradt piskótalapra öntjük, és egyenlegesen elsimítjuk. Olajjal megkent éles késsel azonnal, még forrón cikkekre daraboljuk. Ízlés szerint szintén beolajozott pogácsaszaggatóval körlapokat is vághatunk a karamelles tésztából. Gyorsan dolgozzunk, mert nagyon hamar megszilárdul.


A maradék karamellt hőálló szilikonlapra helyezett nyalókapálcákra csorgatjuk. Sütőpapírba csomagolt merőkanál hátára is önthetünk belőle, így karamell-tálkát készíthetünk. Ha a karamellt tovább forrósítjuk, akkor egyre sötétebb lesz, ízlés szerint sötétebb díszeket is készíthetünk.


A torta tetejét és oldalát a karamell díszekkel, a nyalókákkal és a maradék krémmel díszítjük.


Fogyasztásig hűtve tároljuk.


4 megjegyzés:

Kata írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Kata írta...

Bea, ez valami gyönyörűűű lett! Mint mindig :)
Gratulálok, nagyon irigyellek, hogy ilyen csodákat tudsz készíteni!! :)

BAB írta...

Nagyon köszönöm Kata!

forevericu írta...

Gyönyörű lett, biztos finom is!