2018. november 16., péntek

Mákmousse citromkrémmel

A recept megjelent a Kifőztük novemberi számában.



Hozzávalók 1,53 literes formához
a krémhez:
4 biocitrom
2 tojás
2 tojássárgája
10 dkg cukor
10 dkg vaj

a piskótához:
2 tojásfehérje
2 evőkanál cukor
2 evőkanál rizsliszt
1 evőkanál kukoricakeményítő
2 dkg olvasztott vaj

a mousse-hoz:
5 dkg darált mák
5 dkg cukor
1,5 dl tej
50 dkg mascarpone
2,5 dl tejszín
10 dkg porcukor
3 zselatinlap

a díszítéshez:
bársony hatású ételfestékspray
ostyavirág
cukorgyöngy
egész mák


A cukrot a tojással, a tojássárgájával, 2 citrom lereszelt héjával és a 4 citrom kifacsart levével kihabosítjuk. Gőz fölött folyamatosan kevergetve sűrűsödésig melegítjük. Még melegen olvadásig keverjük benne a kockákra vágott vajat. Langyosra hűtjük. Fóliával bélelt, 18 cm átmérőjű tortaforma közepére 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatót teszünk. A citromkrémet az így kialakított gyűrűformába öntjük, és 1 éjszakára fagyasztóba tesszük.


A piskótához a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Beleforgatjuk az átszitált rizslisztet és keményítőt, végül belekeverjük az olvasztott vajat. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsin kb. 18 cm átmérőjű körlappá kenjük, majd 170 fokon 10 perc alatt megsütjük.


A mákot a cukorral a tejben néhány percig főzzük. Még melegen belekeverjük a hideg vízbe áztatott zselatint, majd langyosra hűtjük. A mascarponét a porcukorral kihabosítjuk. Hozzáadjuk a mákkrémet, majd a habbá vert tejszínnel lazítjuk. A krém felét a szilikonformába töltjük, ráhelyezzük a fagyott citromkrémes lapot, majd a maradék krémmel szinte színültig töltjük a formát. A piskótából 16 cm-es korongot szúrunk ki, a krém tetejére fektetjük. A desszertet 1 éjszakára fagyasztóba tesszük.


Tálalás előtt néhány órával a mousse-t a formából kifordítjuk. Felületét ételfestékspray-vel egyenletesen befújjuk. Tetejét ízlés szerint ostyavirággal, cukorgyönggyel, mákszemekkel díszítjük. Fogyasztásig hűtve tároljuk.



Nincsenek megjegyzések: