2018. december 26., szerda

Mákosguba-torta


Hozzávalók:
28 dkg Szafi Free világos puha kenyér lisztkeverék
1 kávéskanál só
30 gr almaecet
3,5 dl langyos víz

A kenéshez:
kevés kókuszolaj

A mákos gubához:
8 dl tej
2 tojás sárgája
9 dkg vaj
12 dkg cukor
15 dkg darált mák

A forma kikenéséhez:
kevés vaj

A krémhez:
4 dl tej
2 tojás sárgája
1 csomag tejszínízű pudingpor
1 vaníliarúd
8 dkg cukor
10 dkg vaj

A habhoz:
4 tojás fehérje
10 dkg cukor
30 ml víz


A guba-rudak elkészítéséhez a vízben elkeverjük az almaecetet és a sót, majd hozzáadjuk a lisztkeveréket, és alaposan összekeverjük a tésztát. Lisztkeverékkel szórt munkalapon kb. 1,5 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, majd pizzavágóval 2 cm széles csíkokra vágjuk. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre rakosgatjuk a tésztákat, majd a tetejét folyékony kókuszolajjal lekenjük.


200 fokra előmelegített sütőben megsütjük, majd teljesen kihűtjük a rudakat.


Recés késsel egyforma darabokra vágjuk a gubarudakat.


A mákos gubához a tejet a vajjal és a cukorral felforraljuk. A tojások sárgáját kikeverjük, majd a forró tejet fokozatosan adagolva, hozzákeverjük. Beleforgatjuk a darált mákot, végül a kiflikarikákat is. Néhány percig állni hagyjuk, míg a folyadékot felszívja a kifli.


Vajjal kikent 26 cm-es kapcsos tortaformába simítjuk a masszát, a tetejét simára igazítjuk, és 160 fokos sütőben 25 percig sütjük. Ezután hagyjuk kihűlni.


A krémhez a tojások sárgáját a cukorral, és a pudingporral, valamit a fokozatosan adagolt tejjel elkeverjük, hozzáadjuk a vanília kikapart magjait is, majd lassú tűzön, kevergetve sűrűre főzzük. Még melegen belekeverjük a darabokra vágott vajat. Az elkészült krémet a torta tetejére öntjük, és hűtőbe tesszük.


A habhoz a cukrot és a vizet kislábasban 120 fokos sziruppá főzzük. Közben elkezdjük felverni a tojások fehérjét, majd hozzácsurgatjuk a cukorszirupot, közben folyamatosan tovább verjük a habot, egészen addig, míg ki nem hűl. A tortáról eltávolítjuk a tortakarikát. A habot habzsákba szedjük, és tetszőleges formában a torta tetejére nyomjuk. Zsebsárkánnyal kissé megpirítjuk a tojásfehérje habot.


Nincsenek megjegyzések: