2020. június 18., csütörtök

Répatortamousse

A recept megjelent a Kifőztük júniusi számában.


Hozzávalók
a tésztához:
10 dkg sárgarépa
7 dkg porcukor
7 dkg darált mandula
3 dkg barnarizs-liszt
2 dkg kukoricakeményítő
2 tojás
2 dkg vaj
1 kávéskanál sütőpor
1 citrom reszelt héja
1 csipet őrölt fahéj


a mousse-hoz:
50 dkg mascarpone
2 dl habtejszín
10 dkg porcukor
3 zselatinlap
1/2 dl tej
1 teáskanál vaníliakivonat

a betéthez:
20 dkg passiógyümölcs-püré
2 teáskanál almapektin
5 dkg cukor

a mázhoz:
6 dkg cukor
4 dkg méz
1 dl habtejszín
1 dkg vaj
3 dkg fehér csokoládé
1,5 zselatinlap
1 csipet só

a díszítéshez:
3 dkg fehér csokoládé
3 dkg étcsokoládé
buborékfólia
néhány habcsók


A betéthez a gyümölcspürét a cukorral és az almapektinnel elkeverjük, forrásig melegítjük. Langyosra hűtjük, és 16 cm átmérőjű szilikon gyűrűformába töltjük. Fóliával letakarjuk, majd 1 éjszakára fagyasztóba tesszük.
A mázhoz a cukrot a mézzel karamellizáljuk. Felöntjük a forró tejszínnel, és kevergetve addig főzzük, amíg a karamell fel nem oldódik, közben a sóval ízesítjük. A tűzről levéve felolvasztjuk benne a vajat és az előzőleg hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatint. A keveréket a fehér csokoládéra öntjük, 1-2 percig állni hagyjuk, majd simára keverjük. Letakarva 1 éjszakára hűtőbe tesszük.


Másnap a tojássárgáját a puha vajjal habosra keverjük, majd tovább habosítjuk a porcukorral. Beleforgatjuk a megtisztított, reszelt sárgarépát, a darált mandulát, a rizslisztet, a keményítőt, a citromhéjat, a fahéjat és a sütőport. A keményre vert tojásfehérjével lazítjuk, majd egyformán elosztjuk 2 db 16 cm-es tortakarikában. 170 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük, rácsra téve hagyjuk kihűlni. A közepüket 5 cm-es kiszúróval eltávolítjuk, így 2 tésztakarikát kapunk.
A mascarponét a porcukorral habosra keverjük, a vaníliával ízesítjük, majd beleforgatjuk a habbá vert tejszínt. Az előzőleg hideg vízbe áztatott és kicsavart zselatint a forró tejben feloldjuk. Hozzávegyítünk néhány kanál krémet, majd a többi krémhez adjuk, és alaposan összeforgatjuk.


Összeállítjuk a desszertet: a formába töltjük a mousse felét, belenyomjuk a formából eltávolított, fagyos gyümölcsbetétet. Ráhelyezzük az egyik tésztakarikát úgy, hogy a krémet közben lenyomjuk annyira, hogy pontosan a piskóta szintjéig érjen. A formába töltjük a maradék mousse-t, és rátesszük a második piskótát. A krémnek és a tésztának pontosan színültig kell kitöltenie a formát. Lefóliázva 1 éjszakára fagyasztóba tesszük.


Tálalás előtt néhány órával a desszertet kifordítjuk a formából, és rácsorgatjuk a kb. 27 fokosra melegített mázat. A kétféle csokoládét megolvasztjuk, buborékfóliára simítjuk, majd a dermedését követően darabokra törjük. A mousse tetejét a csokoládédíszekkel és habcsókkal díszítve tálaljuk.



Nincsenek megjegyzések: