Hozzávalók:
150 g mandulaliszt
150 g porcukor
55 g tojásfehérje
Ételfesték
150 g kristálycukor
38 ml víz
55 g tojásfehérje
A mandulalisztet és a porcukrot szitáljuk át.
A mandulalisztet, porcukrot, 55 gr tojásfehérjét összekeverjük és félretesszük.
A kristálycukrot és vizet főzzük fel 118 C-fokig.
A második adag tojásfehérjét verjük fel nem túl kemény habbá, majd lassú keverés mellett vékony sugárban csurgassuk hozzá a forró cukorszirupot. Majd habosítsuk tovább nem túl kemény habbá. Végül adjunk hozzá egy kis ételfestéket.
A tojáshab ¼ részét keverjük el a mandulás keverékben, majd a többi habbal óvatosan keverjük simára.
Szilikonos sütőpapírra rajzoljunk 3,5 cm átmérőjű köröket, megfordítva helyezzük a sütőlemezre, melyre nyomózsákkal nyomjuk ki a tésztát. Majd kb. 30 percet pihentessük sütés előtt, hogy a teteje kicsit bőrösödjön.
Előmelegített 155 C-fokos sütőben 20 percet süssük.
Fontos:
A tojásokat 4 nappal előtte válasszuk szét. Tegyük lefedett edényben a hűtőbe.
A cukorszirup főzése közben az edény oldalára tapadt cukorszemcséket vizes ecsettel mossuk le, hogy ne legyen kristályos a szirup.
Sütés közben legalább kétszer nyissuk ki a sütő ajtót.
Sűrű krémekkel szokás összetölteni.
Csokikrémet készítettem hozzá:
1 dl tejszín
10 dkg étcsokoládé
2 dkg vaj
4 dkg porukor
A hozzávalókat összemelegítjük, majd kihűtjük. Utána robotgéppel kihabosítjuk, majd nyomózsákba töltve 2-2 korongot összeregasztunk.
Legalább 12 órára tegyük hűtőbe.
5 megjegyzés:
Gyönyörűek! Én még nem mertem kipróbálni, de a tieid nagyon szépek!
Szia Margaretta! Köszönöm! Próbáld ki nyugodtan, nekem is ez volt az első próbálkozásom. Nem olyan bonyolult, mint ahogy sokan mondják. Sok sikert!
Köszönöm a biztatást. Gondoltam rá, hogy Húsvétra kipróbálom, elég ünnepinek számít talán, a hagyományos kalács mellett, amit persze gluténmentesben is el kell készítenem, jól jönni, de még nem sikerült mandula lisztet vennem. Remélem ezen a héten beszerzem és akkor nem lesz akadálya.
Ha van kedved Húsvégi játékra, nézz be hozzám, de nem kötelező.
Köszi:
Margaretta
Beatrix, emelem kalapom nagyon nagyon ugyes vagy...egyszer megkóstolnám a macaronodat :-)
Eddig csak a GM csoportban kovettelek,mától itt is :D
Szia Anikó! Köszönöm, sajnos ide ritkán van időm írni.
Megjegyzés küldése