2015. július 2., csütörtök

Csokoládéskeksz-torta

A recept megjelent a Kifőztük júliusi számában.


Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortához és 8 muffinhoz
1 tojás
25 dkg porcukor
5 dkg vaj
2 dl tej
4 dkg kakaópor
25 dkg Mester süteményliszt
1 teáskanál sütőpor
a krémhez:
25 dkg mascarpone
2 dl habtejszín
7 dkg porcukor
1 csomag zselatinfix
a csokoládémázhoz:
5 dkg étcsokoládé
70 ml habtejszín
a díszítéshez:
16 db gluténmentes, vaníliás krémmel töltött, csokoládés keksz
1,5 dl habtejszín
1 csomag habfixáló
1 kávéskanál kakaópor



A tojást a vajjal és a porcukorral kihabosítjuk. Hozzáadjuk a tejet, a kakaóport, a sütőporral elvegyített lisztet, és simára keverjük. A masszát elfelezzük, az egyik részt a sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, a másik felét elosztjuk a muffinformákban. 170 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt mindkét tésztát megsütjük.
A krémhez a tejszínt kemény habbá verjük, majd belevegyítjük a zselatint. A mascarponét a porcukorral kikeverjük, és óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot. A krém 1/3-át sima csőrű habzsákba töltjük, majd a muffinok tetejét díszítjük vele.
A kihűlt tortát 3 lapba vágjuk. Az egyiket 1 x 1 cm-es kockákra szeljük, és beleforgatjuk a maradék krémbe. A másik lapot a tortaformába helyezzük, ráhalmozzuk a krémet , majd lezárjuk a harmadik lappal. Lefedve néhány órára hűtőbe tesszük.

A mázhoz a tejszínt felforraljuk, és olvadásig keverjük benne az apróra vágott étcsokoládét. Langyosra hűtjük, egyenletesen a torta tetejére öntjük. Újabb 1/2 órára hűtőbe tesszük, majd a tortakarimát eltávolítjuk. A tejszínt a habfixálóval felverjük, és a sütemény tetejét 8 tejszínhabrózsával díszítjük. A krémre kakaóport szórunk, és a kekszekkel tovább díszítjük a tortát és a muffinokat.


Nincsenek megjegyzések: