2015. november 5., csütörtök

Rákóczi-túrós kosárka

A recept megjelent a Kifőztük novemberi számában.


Hozzávalók 8 db 10 cm-es kosárkához
15 dkg Mester gluténmentes süteményliszt
4 dkg porcukor
8 dkg vaj
1 tojássárgája

a töltelékhez:
12 dkg túró
7 dkg porcukor
1 tojás
2 teáskanál étkezési keményítő
1 csomag vaníliás cukor

a díszítéshez:
1 tojásfehérje
5 dkg porcukor
4 evőkanál sárgabaracklekvár

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd 1/2 órára hűtőbe tesszük.
Kb. 1/2 cm vastagra nyújtjuk, és kosárkaformával 8 kört szúrunk ki belőle. A formákat kibéleljük a tésztával, és 200 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt elősütjük. Kihűlés után mindet kivesszük a formából, és tepsire sorakoztatjuk.

A töltelékhez a tojást a porcukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk az áttört túrót, a keményítőt és a vaníliás cukrot. A kosárkákban a tölteléket egyenletesen elosztjuk. 210 fokos, légkeveréses sütőben 5 percig sütjük. Közben a tojásfehérjét a cukorral felverjük, habzsákból köröket nyomunk a töltelék szélére. A sütő hőmérsékletét 100 fokra mérsékelve a sütemények tetejét még 5 percig szárítjuk. Kihűlés után 1-1 kanálnyi baracklekvárt teszünk a közepükre.


4 megjegyzés:

Anna írta...

Sajnos a tészta hozzávalói nem helyesek, mert nem áll össze, csak porszerű. A 2 tojássárgája nem elég nedves anyag! Kb. 1 dl tejszínnel lett belőle gyúrható tészta! Remélem, jó lesz a süti belőle, mert most még csak a hűtőben pihen.

Anna írta...

Azért írtam 2 tojássárgáját, mert dupla mennyiséget mértem mindenből.

BAB írta...

Milyen lisztből készítetted, Anna?

BAB írta...

Vajjal vagy margarinnal? Nekem összeállt a tészta. De jól tetted, hogy tejszínt tettél bele, szerintem úgy is nagyon finom lesz! :)