2019. január 27., vasárnap

Karamell mousse


Hozzávalók 16 darab kb. 7 cm átmérőjű desszerthez:
2 tojás
2 evőkanál cukor
2 evőkanál barna rizsliszt
1 evőkanál kukorica keményítő
2 dkg olvasztott vaj

A mousse-hoz:
1 doboz cukrozott sűrített tej (40 dkg)
50 dkg mascarpone
10 dkg porcukor
3 dl tejszín
3 lap zselatin
0,5 dl tej
1 vaníliarúd

A kakaós tükörglazúrhoz:
230 gr víz
260 gr cukor
96 gr holland kakaópor
188 gr habtejszín
6 lap (12 gr) zselatin

A díszítéshez:
cukorgyöngyök


A sűrített tejet a konzervdobozban hagyva lábosba helyezzük. Felöntjük annyi vízzel, amennyi teljesen ellepi. Felforraljuk, és csendes tűzön, fedő alatt 2 óráig főzzük. Ezalatt besűrűsödik és karamellizálódik. Hagyjuk teljesen kihűlni.


Közben elkészítjük a piskótát. A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd belekeverjük a tojások sárgáját is. Végül beleforgatjuk az átszitált rizslisztet és keményítőt, és az olvasztott vajat. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre 1 cm vékonyan kikenjük a tésztát, majd 170 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük.


A mousse-hoz a tejszínt kemény habbá verjük. A mascarponet a porcukorral és a vaníliarúd kikapart magjaival habosra keverjük. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, majd kicsararjuk, és a forró tejben oldódásig keverjük. A mascarpone krémbe forgatjuk a felvert tejszínt, és a zselatinos tejet. A krém felét habzsákba töltjük és a formákban egyenletesen elosztjuk. Minden forma közepére egy teáskanálnyi karamellkrémet helyezünk. A maradék karamell krémet a mascarpones krémhez adjuk, és a formákban egyenletesen elosztjuk. A piskótáról a sütőpapírt eltávolítjuk, és a forma nagyságának megfelelő darabokra vágjuk, végül a krém tetejére helyezzük, úgy hogy pontosan kitöltse a formát. Letakarva egy éjszakára mélyhűtőbe tesszük.


A tükörglazúrhoz a zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A kakaót a cukorral, a vízzel és a tejszínnel összekeverjük, majd folyamatosan kevergetve felforraljuk, és néhány percig főzzük. A tűzről levéve 1-2 percig hűtjük, majd elkeverjük benne a kicsavart zselatinlapokat. Botmixerrel átkeverjük, majd legalább egy napig hűtőben pihentetjük. Másnap a glazúrt újra melegítjük, átszűrjük. A desszerteket a formából kifordítjuk és rácsra helyezzük. Ha a glazúr 27-29 fok közötti hőmérsékletre visszahűlt, akkor egyenletesen a desszertekre öntjük, a felesleget hagyjuk lefolyni. (A desszertet felfordított poharakra állítjuk, alája tálcát helyezünk) A tetejét cukorgyöngyökkel díszíthetjük. A tükörglazúr recept Praliné Paradicsom blog írójának könyvéből való.




Nincsenek megjegyzések: