2019. május 3., péntek

Epres-fehércsokoládés torta

Kislányom névnapjára készült. Nagyon kedves a szívemnek, mivel a saját rajzával díszítettem.


Hozzávalók egy 16 cm átmérőjű tortához:
8 tojás
8 evőkanál cukor
8 evőkanál barna rizsliszt
2 evőkanál keményítő

A töltelékhez:
40 dkg eper
5 dkg cukor
2 teáskanál kukorica keményítő

A krémhez:
50 dkg vaj
40 dkg konzerv sűrített tej
20 dkg fehér csoki

A díszítéshez:
cukorlap
ostyavirágok
ételfesték (elhagyható)


A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd belekeverjük a tojások sárgáját is. A tetejére szitáljuk a rizslisztet és a keményítőt, és beleforgatjuk a piskótamasszába. 2 darab 16 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába elosztjuk a tésztát, majd 170 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt megsütjük.


Az epret megtisztítjuk, majd kockákra vágjuk. Ezután a cukorral felforraljuk. A keményítőt kevés hideg vízben elkeverjük, a forró eperhez adjuk, és besűrítjük a szószt.


A fehércsokoládét megolvasztjuk. A puha vajat a sűrített tejjel habosra keverjük. Majd a langyosra hűlt fehércsokit is alaposan beledolgozzuk. A krémet habzsákba szedjük.


Mindkét kihűlt piskótát 3 lapra vágjuk, tehát összesen 6 tortalapunk lesz. A krémmel kb. fél cm vastagon megkenjük az első tortalapot. A krém szélére, körben egy vékony krémcsíkot nyomunk, és a közepét kitöltjük az eperkrém 1/5 részével. (a kis perem azért szükséges, hogy az eperkrém ne folyjon ki) Ráhelyezzük a következő lapot, és azzal is ugyan így járunk el. A krémmel úgy gazdálkodjunk, hogy kívülről is be tudjuk vele vonni a tortát, és kb. 2 teáskanállal tegyünk zárható dobozba, hogy a díszítéshez is maradjon. Ezután egy éjszakára hűtőbe tesszük.


A maradék krémet ízlés szerint ételfestékkel színezhetjük, majd a torta oldalán foltokban elkenjük. A képet cukorlapra nyomtatjuk, és ehető ragasztóval megkenve a hátulját a torta oldalára simítjuk. A szélét ostyavirágokkal díszítjük.


Negyed órával a tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, hogy a krém egy kicsit puhább legyen.


Nincsenek megjegyzések: