2013. december 28., szombat

Karácsony

Két torta készült nálunk karácsonyra.
Az egyik gesztenyés piskótával, gesztenyés töltelékkel.

Hozzávalók:
7 tojás
7 ek cukor
4 ek rizsliszt
3 ek keményítő
5 dkg reszelt csoki
5 dkg reszelt gesztenyemassza

 
A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verem. Belekeverem a tojássárgákat, majd kézi habverővel a rizslisztet és a keményítőt, majd a reszelt csokit és a gesztenyemasszát is beleforgatom. Kerek, kapcsos tortaforma alját papírral kibélelem, majd ebben a piskótát 170 fokos sütőben 40-50 percig (tűpróba!) sütöm.

Krém:
3 dl tej
25 dkg vaj
17 dkg cukor
50 gr keményítő/pudingpor
1 tojás
20 dkg gesztenyemassza
3 dl tejszín

A tejet 10 dkg cukorral langyosra melegítem, kb. fél dl-t ebből a keményítővel kikeverek, hozzáadom az egész tojást is, majd a maradék tejet felforralva a fenti pépet belekeverem, és sűrűsödésig főzöm, a tűzről levéve belekeverem a maradék cukrot, és lefedve kihűtöm. Kihabosítom a szobahőmérsékletű vajjal, majd belekeverem a reszelt gesztenye masszát, végül óvatosan a habbá vert tejszínt.
ezzel a krémmel töltöm a tortát.

A másik tortánk pedig kakaós piskótából készült vaníliás krémmel.


 

Nincsenek megjegyzések: