Hozzávalók a gluténmentes
kovászhoz:
Naturbit Alfa-Mix
glutén- és búzamentes lisztkeverék
rizsliszt
2
evőkanál rizslisztet és 2 evőkanál lisztkeveréket kb. 1/2 dl vízzel
befőttesüvegben simára keverünk. Szobahőmérsékleten hagyjuk, amíg a kovász
dolgozni nem kezd. Mindennap hozzáadunk még 1-1 evőkanál rizslisztet és
lisztkeveréket, valamint 30-40 ml vizet. Minden alkalommal jól összekeverjük.
5-7 nap után már „megmutatkozik” a kovász: a szaga kissé savanykás, az állaga
buborékos lesz, és növekszik a térfogata is; ezután már hűtőben tároljuk. 1
héten 2-szer ezután is „megetetjük”, utána 1 órát hagyjuk szobahőmérsékleten
pihenni. Minél érettebb a kovász, annál jobb lesz a kenyér. Sütéskor kiveszünk
belőle, a többit tovább etetjük.
Hozzávalók az
előkenyérhez:
10 dkg
gluténmentes kovász
1
evőkanál Naturbit
Alfa-Mix glutén- és búzamentes lisztkeverék
1 evőkanál rizsliszt
A kovászt a
lisztekkel és kb. 30 ml vízzel simára keverjük. Letakarva, szobahőmérsékleten
1/2 napig állni hagyjuk.
További hozzávalók a
kenyérhez:
20 dkg Naturbit
Alfa-Mix glutén- és búzamentes lisztkeverék
6 dkg Mimen
tápiókakeményítő
1 teáskanál Naturbit
psyllium rostőrlemény
1 evőkanál kókuszolaj
1 kávéskanál só
A rostőrleményt 2,5
dl vízben elkeverjük, majd a többi hozzávalóval együtt az előkenyérhez adjuk. A
tésztát jól kidolgozzuk. Rizsliszttel szórt
munkalapon óvatosan átgyúrjuk, és gömbölyűre formázzuk. Fejjel lefelé
rizsliszttel meghintett kelesztőkosárba tesszük, és konyharuhával letakarva 6-8
óra alatt a duplájára kelesztjük.
A sütőt a
vaslábassal együtt 220 fokra előmelegítjük. A megkelt cipót óvatosan
sütőpapírra fordítjuk. A tetejét bevágjuk, majd a sütőpapírral együtt a
vaslábasba emeljük. Fedő alatt 30 percig, majd fedő nélkül további 5 perc alatt
ropogósra sütjük. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
Felhasznált alapanyagok: http://www.kenyersutes.hu/
Háttér: http://www.fotohatterek.hu/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése