2019. február 9., szombat

Töpörtyűs pogácsa

A recept megjelent a Kifőztük januári számában.



Hozzávalók
10 dkg Szafi Free világos puha kenyér lisztkeverék + kevés a formázáshoz
10 dkg Szafi Free csökkentett rosttartalmú kenyér lisztkeverék
1 tojás
1 kávéskanál só
1 dkg friss élesztő
2 dkg Burg almaecet
2 dl langyos víz
15 dkg puha töpörtyűkrém

a kenéshez:
1 tojás


A vízben elkeverjük a tojást, az almaecetet és a sót. Hozzáadjuk a kétféle lisztkeveréket, a tetejére morzsoljuk az élesztőt, és jól kidolgozzuk a tésztát. 


1/2 óráig pihentetjük, majd lisztkeverékkel szórt munkalapon vékony téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a töpörtyűkrémmel, majd egyszer duplán és egyszer simán hajtogatjuk. 


Kb. 1,5 cm vastagra nyújtjuk, a tetejét éles késsel berácsozzuk, 3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat sütőpapírral bélelt sütőlemezre sorakoztatjuk, és 20 percig kelesztjük. 


A tetejüket a felvert tojással lekenjük, végül 200 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.




Nincsenek megjegyzések: