2019. június 5., szerda

Erdei-gyümölcsös étcsoki mousse


Hozzávalók egy 1530 ml-es szilikon formához
az erdei-gyümölcsös részhez:
35 dkg fagyasztott vegyes erdei-gyümölcs
5 dkg cukor
3 lap zselatin
1 tojás sárgája
1 teáskanál (5 gr) kukorica keményítő
2 dl tej
5 dkg cukor
2,5 dl tejszín

Az eperbetéthez és a díszítő szívformákhoz:
30 dkg eper
3 dkg cukor
1 lap zselatin
5 dkg mascarpone
1 dkg porcukor
6 gr almapektin

Az étcsokoládé mousse-hoz:
15 dkg étcsoki
5 dkg cukor
135 gr tej
1 tojás sárgája
1 csipet só
2 dl tejszín

A piskótához:
1 tojás
1 evőkanál cukor
1 evőkanál barna rizsliszt
1 teáskanál kukorica keményítő

A kakaós tükörglazúrhoz Praliné Paradicsom receptje alapján:
3 lap zselatin
5 dkg kakaópor
13 dkg cukor
115 gr víz
94 gr tejszín

A díszítéshez:
eper, áfonya, málna
bársony hatású ételfesték spray (elhagyható)


Először az eperbetétet és a díszeket készítjük el. Az epret a cukorral felforraljuk, botmixerrel pürésítjük, majd szitán áttörjük. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. 5 dkg eperpürét újra felforrósítunk, és elkeverjük benne a kicsavart zselatinlapot. A mascarpone-t a porcukorral habosra keverjük, majd a langyosra hűlt eperpüréhez adjuk. Szív alakú szilikon bonbon formában elosztjuk a krémet. Folpack-kal letakarva mélyhűtőbe tesszük.
A maradék eperpürét a pektinnel elkeverjük és felforrósítjuk. Egy 18 cm-es tortaformát folpack-kal kibélelünk, a közepére egy 5 cm átmérőjű pogácsa szaggatót teszünk. A formába koszorú alakban betöltjük az eperbetétet, fóliával letakarjuk és fagyasztjuk.


Az erdei-gyümölcsös mousse-hoz a gyümölcsöket a cukorral felforraljuk, botmixerrel pürésítjük, szitán áttörjük, és kihűtjük. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A tojássárgát, a keményítővel és a cukorral a tejben elkeverjük, és sűrűsödésig főzzük, leszűrjük, majd kevergetve kihűtjük. A tejszínt kemény habbá verjük.


A gyümölcspürébe keverjük a tojásos krémet, majd beleforgatjuk a tejszínhabot.


A mousse-t a szilikon formába töltjük (kb. feléig lesz tele a forma), majd a tetejére helyezzük az eperbetétet. Ezután letakarjuk, és fagyasztóba tesszük.


A piskótához a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Belekeverjük a tojás sárgáját, majd beleforgatjuk az átszitált rizslisztet és keményítőt. Sütőpapírral bélelt 16 cm-es tortaformában 170 fokon 10 perc alatt megsütjük.


Az étcsoki mousse-hoz a tojás sárgáját a cukorral és egy csipet sóval elkeverjük, hozzáadjuk a tejet, és kevergetve sűrűsödésig főzzük. Az étcsokit pasztillákra öntjük a forró tejet, és addig kevergetjük, míg az csoki elolvad, majd langyosra hűtjük, végül beleforgatjuk a habbá vert tejszínt.
A csokimousse-t a szilkonformába töltjük, a tetejére helyezzük a kihűlt piskótalapot, melynek a közepét kiszúrtuk. Ügyeljünk, hogy a krém és a piskóta pontosan kitöltse a formát. Lefóliázzuk, és mélyhűtőbe tesszük egy éjszakára.


A kakaós tükörglazúrhoz a zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. Az átszitált kakaóport a cukorral,a vízzel és a tejszínnel 100 fokra melegítjük. 1-2 perc hűtés után botmixerrel elkeverjük benne a kicsavart zselatinlapokat. Átszűrjük, majd letakarva egy napra hűtőbe tesszük. Tálalás előtt néhány órával a mousse-t a szilikonformából kifordítjuk., és rácsra helyezzük.


A glazúrt 27-29 fokosra melegítjük, ha szükséges újból átszűrjük. Kancsóból egyenletesen a torta tetejére öntjük, a felesleget hagyjuk lecsorogni. A süteményt tortatálra helyezzük.


A mascarpones eperszíveket a szilkonformából kifordítjuk. Bársony hatású ételfesték spray-vel lefújjuk. A mousse tetejét gyümölcsszemekkel és a szív formákkal díszítjük. Fogyasztásig hűtve tároljuk.


Nincsenek megjegyzések: