2019. március 15., péntek
Gyors muffin
Hozzávalók 12 darabhoz:
1 tojás
4 dkg vaj
15 dkg porcukor
20 dkg Mester süteményliszt
1 csomag sütőpor
2 evőkanál kakaópor
2 dl tej
A krémhez:
25 dkg mascarpone
5 dkg porcukor
piros ételfesték (elhagyható)
A díszítéshez:
néhány szem eper
csoki lapocskák
Az egész tojást a puha vajjal és a porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztkeveréket, a kakaóport és a sütőport. Majd a tej felével simára keverjük. Végül a maradék tejet is hozzáadva jól kidolgozzuk a tésztát.
A tésztát habzsákba szedjük, és egyenletesen elosztjuk a muffin-tepsibe helyezett papírkapszlikban.
170 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.
Rácsra téve hagyjuk kihűlni. Közben a krémhez a mascarpone-t habosra keverjük a porcukorral. Egy folpack darabra vékonyan ételfestéket kenünk, erre halmozzuk a krémet, és feltekerjük. A fólia végét levágva habzsákba helyezzük, és a muffinok tetejére csinos krémrózsákat nyomunk.
Tetejét eperrel és csokival díszítjük.
Fogyasztásig hűtve tároljuk.
Címkék:
cup cake,
csokoládé,
desszert,
eper,
kakaós,
mascarpone,
Mester süteményliszt,
muffin,
sütemény
2019. február 26., kedd
Diós szelet
Hozzávalók:
4 tojás
5 dkg finomszemcséjű kristálycukor
15 dkg porcukor
10 dkg darált dió
20 dkg Mester süteményliszt
1 csomag sütőpor
A krémhez:
6 evőkanál rizsliszt
1/2 l tej
20 dkg cukor
20 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
10 dkg darált dió
A tetejére:
8 dkg étcsokoládé
1 teáskanál olaj
A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. A tojások sárgáját a porcukorral kikeverjük, majd hozzáadunk 1 dl vizet, és habosra keverjük. Ezután beleforgatjuk a sütőporral kevert sütilisztet és a darált diót. Végül a tojásfehérje habbal lazítjuk a tésztát. Sütőpapírral bélelt kb. 20x30 cm-es tepsibe simítjuk. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük.
A krémhez a rizslisztet a tejben elkeverjük, majd folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. A tűzről levéve, de még melegen elkeverjük benne a cukrot. Letakarva teljesen kihűtjük. Végül kihabosítjuk a vajjal, és beledolgozzuk a darált diót is.
A piskótát 2 lapra vágjuk. Az alsó lapot megkenjük a krém felével, majd betakarjuk a másik lappal, melynek tetején elsimítjuk a maradék krémet. Néhány órára hűtőbe tesszük. A csokit az olajjal megolvasztjuk, és a sütemény tetején elkenjük. Dermedés után hosszúkás szeletekre vágva tálaljuk.
Címkék:
csokis,
diókrém,
diós,
étcsokoládé,
Mester süteményliszt,
rizsliszt,
sütemény
2019. február 24., vasárnap
Whoopie pie
Betti gluténmentes konyhája receptje alapján készült. Fogalmam sincs, milyen az eredeti, átvariáltam az itthon lévő hozzávalókhoz alakítva. Pihe-puha süti lett belőle, ami mindenkinek nagyon ízlett.
Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
10 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
10 dkg porcukor
20 dkg 12%-os tejföl
1 tojás
1 kávéskanál vanília kivonat
25 dkg Mester süteményliszt
4 dkg kakaópor
2 kávéskanál szódabikarbóna
2 dl tej
A krémhez:
15 dkg puha vaj
15 dkg porcukor
15 dkg mascarpone
10 dkg Philadelphia
A vajat a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tejfölt, a tojást és a vanília kivonatot, és ezekkel tovább habosítjuk a tésztát. Belekeverjük a süteménylisztet, a kakaópor és a szódabikarbónát is, majd a tejjel hígítva alaposan kikeverjük. A tésztát habzsákba szedjük, és sütőpapírral bélelt tepsire kb. 6x4 cm-es ovális formákat nyomunk.
180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük.
A krémhez a vajat a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadva a mascarpone-t és a Philadelphiát tovább habosítjuk. A krémet habzsákba szedjük és a tésztalapok felére nyomva egyenletesen elosztjuk.
Minden süteményt betakarunk egy másik lapocskával, és egy kicsit összenyomjuk.
Fogyasztásig hűtve tároljuk.
Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
10 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
10 dkg porcukor
20 dkg 12%-os tejföl
1 tojás
1 kávéskanál vanília kivonat
25 dkg Mester süteményliszt
4 dkg kakaópor
2 kávéskanál szódabikarbóna
2 dl tej
A krémhez:
15 dkg puha vaj
15 dkg porcukor
15 dkg mascarpone
10 dkg Philadelphia
A vajat a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tejfölt, a tojást és a vanília kivonatot, és ezekkel tovább habosítjuk a tésztát. Belekeverjük a süteménylisztet, a kakaópor és a szódabikarbónát is, majd a tejjel hígítva alaposan kikeverjük. A tésztát habzsákba szedjük, és sütőpapírral bélelt tepsire kb. 6x4 cm-es ovális formákat nyomunk.
180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük.
A krémhez a vajat a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadva a mascarpone-t és a Philadelphiát tovább habosítjuk. A krémet habzsákba szedjük és a tésztalapok felére nyomva egyenletesen elosztjuk.
Minden süteményt betakarunk egy másik lapocskával, és egy kicsit összenyomjuk.
Fogyasztásig hűtve tároljuk.
Címkék:
desszert,
kakaós,
mascarpone,
Philadelphia,
sütemény,
tejes,
tejfölös
2019. február 23., szombat
Sajtos muffin
A recept megjelent a Kifőztük februári számában.
Hozzávalók
8 db-hoz
28
dkg Szafi Free világos puha kenyér lisztkeverék
1
kávéskanál só
3
dkg almaecet
3,5
dl víz
5 dkg Szafi Reform kókuszolaj
10
dkg reszelt sajt
a tetejére:
1
tojás
1
teáskanál szezámmag
A
vízben elkeverjük az almaecetet és a sót. Hozzáadjuk a lisztkeveréket, és jól
összedolgozzuk. Lisztkeverékkel szórt munkalapon átgyúrjuk, majd 8 részre
osztjuk. Egyesével gömbölyítjük, majd mindegyiket oválisra nyújtjuk. Az első
tésztalap egyik oldalát 1,5 cm szélesen 6-7 helyen pizzavágóval bemetsszük. A
másik szélét megkenjük folyékony kókuszolajjal, és megszórjuk a reszelt
sajttal.
Feltekerjük úgy, hogy a bevágott rész kerüljön kívülre, majd kör
alakúra hajlítjuk.
A többi tésztával és hozzávalóval is így járunk el, majd
mindet kókuszolajjal kikent muffintepsi mélyedéseibe rakjuk.
A tetejüket
lekenjük a felvert tojással, megszórjuk a szezámmaggal.
200 fokra előmelegített
sütőben 35 perc alatt megsütjük.
Címkék:
CH-diétás,
élesztőmentes,
muffin,
pékség,
sajtos,
Szafi free,
tízórai
2019. február 17., vasárnap
Túrós rózsa
A recept megjelent a Kifőztük februári számában.
Hozzávalók 6
db-hoz
13 dkg Szafi Free ropogós kérgű hajdinás házikenyér lisztkeverék + kevés
a formázáshoz
1 csapott kávéskanál só
1,5 dkg almaecet
1,5 dl langyos víz
a töltelékhez:
12 dkg túró
1 tojás
1 evőkanál Szafi Reform vaníliás ízű eritrit
1 evőkanál barnarizs-dara
1 citrom reszelt héja
1 csipet só
a kenéshez:
1 evőkanál Szafi Reform kókuszolaj
a tetejére:
kevés Szafi Reform eritritpor (elhagyható)
A vízben elkeverjük az almaecetet és a
sót. Hozzáadjuk a lisztkeveréket, és jól összedolgozzuk. Lisztkeverékkel szórt
munkalapon átgyúrjuk, majd vékonyra nyújtjuk. 6 db 14 cm-es körlapot szúrunk ki
belőle. 4 helyen, sugár irányban, a szélétől kb. 3 cm-ig mindet bevágjuk. A
töltelék hozzávalóit összekeverjük, és mindegyik tésztalapra 1 nagyobb evőkanálnyi
tölteléket teszünk. A tészta széleit körben felhajtjuk a töltelékre, a széleket
jól összenyomjuk.
Folyékony kókuszolajjal mindet megkenjük, majd 200 fokra
előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük. Tetejét eritritporral
megszórhatjuk.
Címkék:
barna rizsdara,
CH-diétás,
pékáru,
pékség,
péksütemény,
Szafi free,
túró
2019. február 9., szombat
Töpörtyűs pogácsa
A recept megjelent a Kifőztük januári számában.
Hozzávalók
10
dkg Szafi Free világos puha kenyér lisztkeverék + kevés a formázáshoz
10
dkg Szafi Free csökkentett rosttartalmú kenyér lisztkeverék
1
tojás
1
kávéskanál só
1
dkg friss élesztő
2
dkg Burg almaecet
2
dl langyos víz
15
dkg puha töpörtyűkrém
a kenéshez:
1
tojás
A
vízben elkeverjük a tojást, az almaecetet és a sót. Hozzáadjuk a kétféle
lisztkeveréket, a tetejére morzsoljuk az élesztőt, és jól kidolgozzuk a
tésztát.
1/2 óráig pihentetjük, majd lisztkeverékkel szórt munkalapon vékony
téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a töpörtyűkrémmel, majd egyszer duplán és
egyszer simán hajtogatjuk.
Kb. 1,5 cm vastagra nyújtjuk, a tetejét éles késsel
berácsozzuk, 3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat
sütőpapírral bélelt sütőlemezre sorakoztatjuk, és 20 percig kelesztjük.
A
tetejüket a felvert tojással lekenjük, végül 200 fokra előmelegített sütőben 25
perc alatt megsütjük.
Címkék:
CH-diétás,
pogácsa,
sós,
Szafi free,
töpörtyű
Joghurtos epertorta
A recept megjelent a Kifőztük januári számában.
Hozzávalók 1530 ml-es szilikon formához
1 l epres joghurt
2
dkg zselatinpor
50
dkg eper
a díszítéshez:
25
dkg áttetsző tükörglazúr (piros)
1
teáskanál mandulakrokant
néhány
csokoládévirág
A
zselatint elkeverjük a joghurtban, majd folyamatosan kevergetve felforrósítjuk.
Beleforgatjuk a megtisztított epret, a szilikonformába töltjük, és hagyjuk
kihűlni.
Fóliával letakarva néhány órára fagyasztóba tesszük. A formából
kifordítjuk, rácsra helyezzük.
A tükörmázzal egyenletesen bevonjuk, a tetejét
ízlés szerint mandulakrokanttal és csokoládéval díszítjük. Fogyasztásig hűtőben
tároljuk.
Feliratkozás:
Megjegyzések (Atom)