2012. szeptember 30., vasárnap

"Tatu" kifli

 Ancsánál találtam az eredeti receptet. Szerintem nagyon ötletes. és nagyon jól néz ki!
Ugyan úgy készítettem, mint az eredeti, csak a lisztet helyettesítettem fele Schar Mix B és Beiker kenyérporral.
Tettem a tésztára apróra vágott sonka-kockákat is.
20 perc alatt megsült.

2012. augusztus 27., hétfő

"Papucs" - Pizzaszelet



Nagyon jó ötletet kaptam az Édes élet némi sóval blogból, rögtön megtetszett, ahogy megláttam.
Lássuk tehát gluténmentes változatban:

Hozzávalók:

A tésztához:
•50 dkg Schar Mix B
•2,5 dkg élesztő
•1 tk cukor
•3 dl langyos víz
•2 ek olaj
•2 tk só
•1 evőkanál tejföl
•őrölt bors
•kevés szárított oregánó

•A tésztához 1 dl langyos vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt.
•Letakarva meleg helyen felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval robotgép dagasztófejével rugalmas tésztává dagasztjuk, végül kézzel gombóccá formázzuk.
•Rizsliszttel meghintjük, a tésztát letakarjuk, és kb fél óra alatt 50 fokos sütőben a duplájára kelesztjük.

Töltelék:
1 kaliforniai paprika
1 kápia paprika
2-3 paradicsom
1 kisebb hagyma
2 gerezd fokhagyma
sonka, bacon
pici só, bors

A töltelék hozzávalóit késes robotgépben felaprítjuk, majd összekeverjük.

•A megkelt tésztát rizsliszttel szórt munkafelületen, kézzel átgyúrjuk, majd hat egyenlő részre osztjuk.
•Egyenként mindegyiket ovális alakúra nyújtjuk, széleit pedig visszahajtogatjuk, török papucs alakúra. Jól nyomkodjuk rá a tésztát, hogy sütés közben ne nyíljon szét. Két végét kissé megcsavarjuk.
•A "papucsokat" megkenjük a töltelékkel.


•Reszelt sajttal megszórjuk, és 200 fokos sütőben, kb 22 perc alatt megsütjük.
•Friss paradicsommal, tejföllel és csípős paprikával tálaljuk.

2012. július 14., szombat

Rigó jancsi

Találtam egy jó kis receptet TücsökBogár Konyháján, természetesen elkészítettem gluténmentesen.

Hozzávalók a piskótához:

3 tojás
3 ek cukor
2 ek rizs liszt
2 ek keményítő
1 ek kakaópor

A krémhez:
7,5 dl habtejszín
20 dkg étcsokoládé

A csokoládémázhoz:
8 dkg étcsokoládé
1 evőkanál étolaj

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjéből és a cukorból kemény habot verünk. Belekeverjük a tojássárgát, végül óvatosan, vigyázva, hogy a tojáshab össze ne törjön, hozzáforgatjuk a kakaóval elkevert lisztet. Sütőpapíros lemezre 25 x 30 centis téglalapot kenünk belőle és 180 fokos sütőben 8-10 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve kihűtjük, lehúzzuk róla a papírt, majd félbe vágjuk a piskótalapot, amiből az egyiket további 15 négyzetre (5 x 5) vágjuk. Az egyben hagyott piskótára kenjük a krémet, amihez a tejszínt 15 percre fagyasztószekrénybe tesszük, ezalatt a csokoládét mikróban felolvasztjuk, kissé visszahűtjük. A tejszínből kemény habot verünk, majd a harmadát a visszahűtött, de még folyós csokoládéhoz keverjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a többi tejszínhabot is kézi habverővel. Amint a piskótára került a krém hűtőszekrénybe tesszük. A felszeletelt piskótát bevonjuk a vízgőz fölött felolvasztott és az olajjal elkevert csokoládéval. Megvárjuk amíg megdermed rajta a csokoládé, ekkor forró vízbe mártott késsel átvágjuk a tetőnek szánt piskótanégyzeteket részeit, nehogy a sütemény szeletelésekor gondot okozzon az összedermedt csokoládé. A krém tetejére rakosgatjuk a tetőket, végül felszeleteljük a süteményt.

Sajnos nekem kevesebb csoki és tejszín volt itthon, ezért kicsit laposabb lett, mint az eredeti, de nagyon finom!

2012. június 3., vasárnap

Sajtos-sonkás csiga


Hozzávalók a tésztához:
0.50 kg Schar Mix B
1 dl tejföl
1 tojás
2 csipet só
2.5 dkg élesztő
1 dl tej
kevés cukor
7.5 dkg margarin.


A töltelékhez:
1 kis pohár tejföl
ízlés szerint zúzott fokhagyma
15 dkg sonka
15 dkg sajt.

Az élesztőt felfuttatom, a tészta hozzávalóit összegyúrom, duplájára kelesztem. 2 cipóra osztom. Egyenként kinyújtom, majd a fokhagymás tejföllel vékonyan megkenem, rászórom a sonkát és a reszelt sajtot. Összetekerem, mint a bejglit, majd kétujjnyi vastagra szeletelem. A sütőpapíros tepsibe fektetem, fél óráig kelesztem, majd megszórom reszelt sajttal, és 180 fokon kb. 15- 18 perc alatt megsütöm.




Csiga 2. (Pizzás csiga)

Hozzávalók:


25 dkg Schar Mix B (vagy Schar Mix B+ Beiker)
1,5 dl tej (esetleg egy picit több)
1 tojás sárgája
3 dkg margarin
2 dkg élesztő
1 kk. cukor
1/2 kk. só
1 doboz pizzakrém
Oregano
Reszelt sajt
Olaj a kenéshez

Az élesztőt a langyos cukros tejjel elkeverem, majd a kenyérsütő gépbe öntöm, erre teszem a lisztet és a többi hozzávalót. Kelesztőprogramon kelesztem, majd kb. fél-egy cm vastagra nyújtom. Megkenem egy kevés étolajjal, kicsit megsózom, rákenem a pizza krémet. Megszórom oreganóval, egy kevés reszelt sajttal, majd feltekerem. Kb. másfél cm vastag szeletekre vágom, zsírozott tepsibe fektetem, és az oldalukat is megkenem olajjal. (kb. 12 darab lesz belőle) Tetejére bőven szórok reszelt sajtot. 50 fokos sütőben kelesztem még 30 percet, majd 180 fokon 35-40 perc alatt pirosra sütöm.


Most látom, hogy ezt a receptet régebben egyszer már feltettem, csak akkor másik fénykép készült róla. Ebből is láthatjátok, hogy máskor is jól szokott sikerülni. :)

Csigák

haNa kérdése miatt kerestem néhány csiga receptet.
Először is, a kakaós csigát így készítem:

Kakaós csiga

Hozzávalók:


50 dkg Schar Mix B
3 dkg élesztő
2 tojássárgája
2 ek olaj
egy csipet só
1 ek cukor
tej
Az élesztőt a cukros tejben megfuttatjuk, majd összedolgozzuk a liszttel, tojássárgákkal, sóval, és kb 3 dl langyos tejjel. Ha már szálas a tészta, beledolgozzuk az olajat is, és duplájára kelesztjük. Majd rizslisztes deszkán ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk, megöntözzük 5 dkg olvasztott vajjal vagy margarinnal, meghintjük 5 ek porcukor és 2 ek kakaópor keverékével, és összesodorjuk. Kb. 4 cm vastag szeletekre vágjuk, és tepsibe szorosan egymás mellé sorakoztatjuk őket. Megöntözzük 5 dkg olvasztott vajjal, majd hideg sütőben kezdjük sütni. Mikor majdnem kész, megöntözzük 2 dl vaníliával ízesített forró tejjel, és készre sütjük.

2012. június 2., szombat

Kakaós kuglóf


Már megint ilyen kalácsot készítettem. Van egy kuglóf formám a kapcsos tortaformámhoz, emiatt dupla adagot csináltam, fele Beiker kenyérporból és fele Schar MixB-ből.
Így nézett ki sütés után:

Jól néz ki, nem?