2019. július 10., szerda

Mákos-meggyes torta

Rozi torta ötlete alapján készült torta, teakwondo mester szülinapjára.


Hozzávalók egy 16 cm átmérőjű tortához:
6 tojás
20 dkg porcukor
1 dl olaj
14 dkg darált mák
5 dkg Mester süteményliszt
1 csipet só
1/2 csomag sütőpor

A meggyes réteghez:
40 dkg meggy
8 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
3 dkg kukorica keményítő

A mascarpone krémhez:
50 dkg mascarpone
2 dl tejszín
10 dkg porcukor
1 csomag zselatin fix

A burkoló krémhez:
25 dkg vaj
20 dkg cukrozott sűrített tej

A díszítéshez:
fekete dekormassza
cmc
3 dkg izomalt
ételfesték por (piros, fekete, arany)
néhány habcsók


A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk az olajat és tovább habosítjuk. Majd belekeverjük a darált mákot, a süteménylisztet és a sütőport. Végül lazán beleforgatjuk a csipet sóval  kemény habbá vert tojásfehérjét. A tésztát 2 darab, sütőpapírral bélelt egyforma tortakarikában elosztjuk. 175 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.


A meggyet a cukorral és a citromhéjjal felforraljuk, ezután botmixerrel pürésítjük, és szitán áttörjük. A keményítőt kevés vízben elkeverjük, és az újból felforralt meggypüréhez keverjük, és kevergetve sűrűsödésig melegítjük. Ezután időnként megkeverve kihűtjük.
A mascarpone-t a porcukorral kihabosítjuk, majd belekeverjük a zselatin fix-et is. Végül beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt.
Mindkét piskótát kettévágjuk, így 4 tortalapot kapunk. A tortát betöltjük a krémekkel, oly módon, hogy a lapokra először egy vékonyabb réteg meggyes krém kerül, majd erre egy vastagabb mascarpone krém. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.


Másnap a vajat habosra keverjük, több részletben hozzáadjuk a sűrített tejet, és könnyű, habos krémmé keverjük. Kívülről ezzel vonjuk be a tortát. A krém egy részét színezhetjük, hogy a burkolás alsó része más színű legyen.
A sziluett elkészítéséhez a dekormasszához cmc port gyúrunk. Szikével kivágjuk a formát, amelyet virágdróttal merevítünk, majd néhány napig szobahőmérsékleten szárítjuk.
A cukordísz elkészítéséhez az izomaltot felolvasztjuk, színezzük, majd sütőpapírral borított merőkanál hátára csorgatjuk, és hagyjuk kihűlni.
A habcsók elkészítése megtalálható ebben a receptben.



Nincsenek megjegyzések: