2019. október 14., hétfő

Már megint Dobostorta




 Hozzávalók egy 16 cm átmérőjű tortához:
12 tojás
12 dkg Mester süteményliszt
12 dkg kukorica keményítő
12 dkg porcukor
12 dkg kristálycukor
6 dkg puha vaj

A krémhez:
8 tojás
40 dkg finomszemcséjű kristálycukor
20 dkg étcsokoládé
4 evőkanál kakaópor
40 dkg vaj

A díszítéshez:
15 dkg finomszemcséjű kristálycukor
nyalókapálca
csokidíszek


A Dobostorta tésztáját laponként sütjük. Összesen 12 lapot sütöttem, hogy szép magas legyen a torta. A piskóta hozzávalóit 2 részletben készítettem el.


6 lap elkészítéséhez tehát 6 tojás fehérjét kemény habbá verjük 6 dkg cukorral. 6 tojás sárgáját 6 dkg porcukorral és 3 dkg puha vajjal fehéredésig keverjük. A tojássárgája masszát a tojásfehérje habba forgatjuk. A tetejére szitálunk 6 dkg süteménylisztet és 6 dkg keményítőt, és lazán összeforgatjuk.


A tésztát sütőpapírral bélelt sütőlemezen, 6 darab, kb. 16 cm átmérőjű körlappá kenjük. 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük. Amíg sül a piskóta, ugyan ilyen módon elkészítjük a következő adag tésztát. Így összesen 12 lapot kapunk.


A kihűlt tésztalapokat 16 cm átmérőjű tortakarika segítségével kiszúrjuk, hogy mindegyik egyforma nagyságú legyen.


A krémhez az egész tojásokat a cukorral kihabosítjuk. Gőz felett, kevergetve csípősre melegítjük (80 fokra). A tűzről levéve kézi habverővel teljes oldódásig keverjük benne az átszitált kakaóport és az apróra vágott étcsokoládét. Kihűtjük, és egy éjszakára letakarva hűtőbe tesszük.


A kihűlt krémet habosra keverjük a szobahőmérsékletű vajjal. A krémmel 11 piskótalapot betöltünk, ügyeljünk rá, hogy minden krémréteg a piskótával azonos vastagságú legyen. A díszítéshez habzsákba töltünk egy kevés krémet. Kívülről is egyenletesen bevonjuk a krémmel a tortát, majd néhány órára hűtőbe tesszük.


A Dobos-cukor készítésekor nagyon óvatosan dolgozzunk, hogy elkerüljük a balesetet, mert nagyon forró. Minden szükséges eszközt készítsünk elő, csak utána kezdjük a cukrot melegíteni. A díszítéshez a cukrot vastag aljú lábasba helyezzük, majd melegítve világosra karamellizáljuk. A megmaradt piskótalapra öntjük, és egyenlegesen elsimítjuk. Olajjal megkent éles késsel azonnal, még forrón cikkekre daraboljuk. Ízlés szerint szintén beolajozott pogácsaszaggatóval körlapokat is vághatunk a karamelles tésztából. Gyorsan dolgozzunk, mert nagyon hamar megszilárdul.


A maradék karamellt hőálló szilikonlapra helyezett nyalókapálcákra csorgatjuk. Illetve silpat lapra tetszőlegesen csorgatva egy rácsos díszt is készítünk, majd hagyjuk kihűlni.


A torta tetejét és oldalát a karamell- és csokidíszekkel, a nyalókákkal és a maradék krémmel díszítjük.


Fogyasztásig hűtve tároljuk.


Nincsenek megjegyzések: