2019. november 23., szombat

Tortadíszítő workshop



Kellemes hangulatú estét töltöttünk a környékbeli gluténmentesen étkező és tortadíszítés iránt érdeklődő sorstársaimmal.


Két tortával készültem. A kész piskótát vittem és a helyszínen töltöttem be krémmel, megcsináltuk a csokicsorgatást és karácsonyi hangulatúra díszítettem.


A csokitorta receptje megtalálható itt, annyi különbséggel, hogy most laktózmentes mascarponeval és tejszínnel készült.
A habcsók díszeket pedig így készítettem.


A másik tortat pedig betöltve vittem, hogy meg tudjam mutatni a fondant burkolást, és a fondantból készült karácsonyi hangulatú díszítést. A vanília krémet egy kis fahéjas almás réteggel bolondítottam meg.


Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű tortához:
10 tojás
25 dkg cukor
24 dkg barna rizsliszt
6 dkg keményítő

A krémhez:
3 dl laktózmentes tej
25 dkg laktózmentes vaj
15 dkg cukor
5 dkg kukorica keményítő
1 tojás
vanília paszta

Az almás réteghez:
3 alma
1 citrom héja és leve
5 dkg cukor
fahéj ízlés szerint
2 teáskanál kukorica keményítő

A burkoláshoz:
kb. 60 dkg fondant

A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, belekeverjük a tojások sárgáját, majd beleforgatjuk az átszitált rizslisztet és a keményítőt. A piskóta masszát két darab egyforma, sütőpapírral bélelt tortakarikában egyenletesen elosztjuk. 170 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.
A krémhez a tejet 10 dkg cukorral langyosra melegítjük. Kb. 1 dl tejjel simára keverjük a keményítőt, és beledolgozzuk az egész tojást is. A többi tejet felforraljuk, és folyamatosan kevergetve hozzáöntjük a keményítős tejet. Erőteljesen kevergetve addig főzzük, míg teljesen besűrűsödik. A tűzről levéve belekeverjük a maradék cukrot, és a vanília pasztát. Lefedve egy éjszakára hűtőbe tesszük. Majd kihabosítjuk a puha vajjal.
Az almát megtisztítva apró kockákra vágjuk. A cukorral, a citrom levével és reszelt héjával, a fahéjjal és kb. 0,5 dl vízzel felforraljuk. Közben a keményítőt kevés vízzel kikeverjük, majd a forró almához adjuk, és besűrítjük a szószt. Ezután letakarva kihűtjük.
Mindkét piskótát két lapra vágjuk, így összesen 4 lapot kapunk. A krémmel betöltjük a piskótát, oly módon, hogy a lapokra először a vaníliakrém kerül alulra. Egy-egy réteg krémre, habzsákból a torta szélére csíkot nyomunk a vaníliakrémből, és ide töltjük az almapürét, hogy ne folyjon ki a torta oldalán. Kívülről is vékonyan bevonjuk a tortát krémmel, és egy éjszakára hűtőbe tesszük, így másnap szépen tudjuk burkolni és díszíteni.


Bizonyára finom volt, mert az utolsó morzsáig elfogyott. Még a tálat sem kellett elmosogatni :D


Nincsenek megjegyzések: