2014. április 18., péntek

Linzer

Hozzávalók:
20 dkg Mester süteményliszt
20 dkg Cölipán
10 dkg mandulaliszt
15 dkg porcukor
15 dkg margarin
2 tojás sárgája
1 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja
4 ek tejföl

A hozzávalókat összegyúrtam. Hűtőben egy órát pihent. Vékonyra kinyújtottam, kiszaggattam. 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsült. Egy-egy sima és lyukas közepű linzert házi baracklekvárral összeragasztottam. Végül porcukorral megszórtam.

Ötlet: Malenakonyhája

2014. április 5., szombat

Vaníliás cupcake

Vaníliás muffin alaprecept:

12 dkg vajat, 12 dkg porcukorral kikevertem, hozzáadtam 3 tojás sárgáját, majd 75 ml tejet, 16 dkg Mester sütilisztet, egy csipet sót és 1 tk sütőport, egy kis vanília aromát, végül a 3 külön felvert tojásfehérjét is. 180 fokon sütöttem. 15-20 perc alatt megsül. Ebből a mennyiségből 12 db muffin lesz, úgy hogy a kisült tészta pont a papírkapszlik tetejéig érjen.

Baracklekvárral megkentem a tetejét. A díszítés színezett marcipánból készült a Süteménydíszítés magazin alapján.

2014. február 9., vasárnap

Banános karamellás pite

Ötlet: Banoffe pie Süteménydíszítés magazin 17.szám
(banán-toffee-pite)
Hozzávalók:
25 dkg Mester süteményliszt
5 dkg porcukor
12,5 dkg vaj

A tészta hozzávalóit összegyúrtam, és belenyomkodtam a piteformába. Fél órára hűtőbe tettem. (Szerintem elbírt volna egy tojást, vagy egy kis tejfölt, mert nehezen állt össze. Vagy legközelebb linzertésztából készíteném, mert így morzsálódós, kekszes állaga van. Habár lehet, hogy még megpuhul holnapra :) )
190 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütöttem.
3 banánt karikákra vágtam, citromlével lekentem, hogy ne barnuljom meg, és a tésztakosárba fektettem.
Karamellkrém:
12,5 dkg cukor
2 dl tejszín
A cukrot karamellizáltam, felöntöttem a tejszínnel, összeolvasztottam, és pár percig forraltam, hogy kissé besűrűsödjön. Kihűlve öntöttem a banánok tetejére, majd hűtőbe tettem.
Tálalás előtt 2dl tejszínt pici cukorral kemény habbá vertem, a pite tetejére halmoztam és megszórtam fehércsoki forgáccsal.
A banán és a karamell együtt hmmm... de finom volt.
A nagy része el is fogyott, a maradékot tesztelem holnap, hogy megpuhul-e a tészta.







2014. február 1., szombat

Csíkos kifli

Nagyon szerettem az ilyen kiflit még búzás koromban, most elkészült gluténmentesen. Nagyon finom lett.

Hozzávalók:
25 dkg NUTRI Free Mix per Pane
4 dkg olvasztott vaj
1 dkg élesztő
3 dkg porcukor...
1 tojás
1,5 dl langyos tej
2 tk holland kakaópor
csipet só
 
A hozzávalókat robotgép dagasztóspiráljával összedolgozom (a kakaópor egyenlőre nem kerül bele, és kb egy evőkanálnyi tejet is félreteszek) A tésztát elfelezem, az egyik felébe beledolgozom a kakaóport és egy kis tejet, hogy olyan állagú legyen, mint a világos tészta. A világos és a kakaós tésztát is 3-3 részre osztom, mindegyiket oválisra kinyújtom. Egymásra teszek egy-egy világos és kakaós lapot, és együtt feltekerem.

Bagettsütő rácsra teszem.
40 fokos sütőben fél órát kelt.
Tetejét olajjal lekentem, bevagdostam.
180 fokos sütőben (a sütő aljába kicsi fémedénybe vizet téve) 20 perc alatt megsült.


2013. december 28., szombat

Karácsony

Két torta készült nálunk karácsonyra.
Az egyik gesztenyés piskótával, gesztenyés töltelékkel.

Hozzávalók:
7 tojás
7 ek cukor
4 ek rizsliszt
3 ek keményítő
5 dkg reszelt csoki
5 dkg reszelt gesztenyemassza

 
A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verem. Belekeverem a tojássárgákat, majd kézi habverővel a rizslisztet és a keményítőt, majd a reszelt csokit és a gesztenyemasszát is beleforgatom. Kerek, kapcsos tortaforma alját papírral kibélelem, majd ebben a piskótát 170 fokos sütőben 40-50 percig (tűpróba!) sütöm.

Krém:
3 dl tej
25 dkg vaj
17 dkg cukor
50 gr keményítő/pudingpor
1 tojás
20 dkg gesztenyemassza
3 dl tejszín

A tejet 10 dkg cukorral langyosra melegítem, kb. fél dl-t ebből a keményítővel kikeverek, hozzáadom az egész tojást is, majd a maradék tejet felforralva a fenti pépet belekeverem, és sűrűsödésig főzöm, a tűzről levéve belekeverem a maradék cukrot, és lefedve kihűtöm. Kihabosítom a szobahőmérsékletű vajjal, majd belekeverem a reszelt gesztenye masszát, végül óvatosan a habbá vert tejszínt.
ezzel a krémmel töltöm a tortát.

A másik tortánk pedig kakaós piskótából készült vaníliás krémmel.


 

2013. december 7., szombat

Karácsonyfa mézeskalácsból

Elkészült a karácsonyfa is mézeskalácsból:
Közben a kis-segítségem is nagy munkában volt, íme az ő műve:

2013. december 3., kedd

Adventi koszorú mézeskalácsból

A hétvégén elkészült az adventi koszorú Limara ötlete alapján.


A mézeskalács tésztát a szokásos receptből csináltam:

2 tojás
5 dkg margarin
7 dkg méz
½ dkg szódabikarbóna
20 dkg porcukor
½ dkg sütőpor
35 dkg Mester süteményliszt
Mézeskalácsfűszer

Az anyagokat összegyúrjuk, rizsliszttel szórt deszkán kinyújtjuk. Kiszaggatjuk karácsonyi szaggatóval, szilikon-papírra helyezzük. 180 fokon sütjük, amíg éppen színt kap. A nagy kört gyümölcstorta formával szúrtam ki, a kicsiket piteformával.
 
 
A másikat az óvódába készítettük Mézi-figurákkal.

A sűrű cukormázhoz:
1 tojás fehérjét
25 dkg átszitált porcukorral és
1 mk. citromlével
3-4 percig keverjük.
A sűrű cukormázzal megrajzoltam a kontúrokat, majd néhány csepp vízzel higítottam a cukormázat és ezzel töltöttem ki a felületeket.

A kislányom készítette a maradék tésztából a mézeskalácsokat: